Abdoullakh Anzorov, de man die gisteren een Franse geschiedenisleerkracht onthoofdde omdat hij in de les de Charlie Hebdo-cartoons van de profeet Mohammed had besproken, had de vluchtelingenstatus en kreeg in maart dit jaar een verblijfsvergunning

De man die gisteren geschiedenisleerkracht Samuel Paty onthoofdde heet Abdoullakh Anzorov. Hij was 18 jaar oud, van Tsjetsjeense origine en geboren in Moskou op 12 maart 2002. Hij had de vluchtelingenstatus en ontving op 4 maart een verblijfsvergunning, die 10 jaar geldig is. Hij werd gisteren door de politie doodgeschoten.

“Niet bekend bij inlichtingendiensten”

Volgens antiterreurprocureur Jean-François Ricard was hij “onbekend bij de inlichtingendiensten”. “In juridische termen is hij nooit veroordeeld. Hij stond echter bekend om gevallen van schade aan openbare eigendommen en bendegeweld. Ten tijde van deze gebeurtenissen was hij nog minderjarig”, zei Ricard tijdens een persconferentie.

Anzorov zou eerder op de dag op de school van Paty zijn geweest, waar hij enkele leerlingen had gevraagd het slachtoffer aan te wijzen. Een vader die op sociale media zijn beklag deed over de leerkracht werd eveneens aangehouden, naast acht andere personen. De halfzus van deze vader had zich bovendien in 2014 aangesloten bij Islamitische Staat in Syrië.