Leuven deelt speciale kleurpotloden uit in basisscholen om “kinderen al vroeg bewust te maken dat er nog andere huidskleuren zijn dan zalmroze”, dat schrijft VRT NWS. Ook kinderen met een migratiegrond zouden immers te vaak blanke mensen tekenen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen weinig onderscheid maken op basis van ras bij het tekenen van mensen en geneigd zijn om iedereen in dezelfde kleur tekenen, in casu zalmroze. Dit betekent dat ook kinderen met een andere huidskleur naar het roze kleurpotlood grijpen. Niet divers genoeg, vond de stad Leuven. Daarom deelt de stad deze week speciale potloden uit in de basisscholen.

‘Racismevrije kleurpotloden’ zorgden vorig jaar al voor ophef

“Dit gaat uit van een experiment dat we zien dat wanneer we een kind vragen om het kleurtje ‘huidskleur’ te nemen, dat ongeacht de huidskleur die ze zelf hebben, het gros van de leerlingen het kleurtje zalmroze neemt”, zegt Leuvens schepen van Onderwijs en Inclusie Lalynn Wadera  (sp.a) tegen VRT NWS. “We willen [met de potloden] ook bereiken dat iedereen zich thuis voelt in de klas, en dat iedereen daar ook z’n plaats heeft.”

De actie ligt in het verlengde van een gelijkaardige actie die vorig jaar georganiseerd werd. Het Leuvense onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) ontwikkelde toen in samenwerking met Wadera de ‘racismevrije kleurpotlodenset’. Het initiatief zorgde vorig jaar al voor de nodige ophef. 

“Onze maatschappij wordt alsmaar diverser, maar toch slagen we er niet altijd in om die superdiversiteit te zien. Dat is helemaal niet logisch, want huidskleur is meer dan één kleur. De kleurpotlodenset is een creatieve oplossing die op een luchtige manier het diversiteitsgesprek op school aanwakkert”, klonk het toen bij SOM.

1 REACTIE