De Vlaamse regering gaat zelf enkele miljoenen coronatesten aanschaffen. Het gaat om de zogenaamde snel-testen (antigeentesten). Om hoeveel testen het gaat zal pas komende vrijdag bekend zijn. Ook waar de regering ze wil inzetten moet volgens BELGA nog bepaald worden.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde gisteren in het Vlaams Parlement aan dat hij het testen wil uitbreiden, dus ook met antigeentesten. “Antigeentesten hebben het voordeel dat ze niet via labo’s moeten verlopen. En dus sneller resultaat hebben.”

Op een moment dat de testcapaciteit van de klassieke PCR-testen aan een limiet zit lijkt dit niets te vroeg te komen. Al dient uiteraard zeer goed bepaald op welke manier de men de resultaten van deze testen zal opvolgen, monitoren en coördineren in de nationale teststrategie. 

Afgelopen vrijdag besliste de Vlaamse regering om de bewuste sneltesten aan te kopen. Afhankelijk van het aantal testen en de producent, rekent de regering op een bedrag tussen 15 en 30 miljoen euro, bevestigt het kabinet van Beke. Het gaat om enkele miljoenen tests, klinkt het. Nu vrijdag neemt de regering de finale beslissing.

Er is ook advies gevraagd aan de projectgroep Testen om de operationele punten uit te klaren. Wie neemt de coronatesten af of waar worden ze prioritair ingezet, zijn enkele vragen die nog uitwerking nodig hebben.

Het kabinet Beke meldt nog dat het ook de aankoop van speekseltesten bekijkt. Al staan die wetenschappelijk minder ver. Die speekseltest zijn ook geen oplossing voor de capaciteit van de labo’s, klinkt het, want er nog steeds een laboratorium nodig voor de analyses uit te voeren.