In Nijvel en Tubize maakt men momenteel geen nieuwe afspraken meer voor een coronatest. Steven Van Gucht bevestigde maandagavond in VTM NIEUWS al dat de labo’s aan hun limieten zitten. Hij verwees daarbij vooral naar de overbelasting van de labo’s. Daarom is beslist dat vanaf nu asymptomatische personen niet meer getest worden op COVID-19. Zelfs niet bij een hoog-risicocontact. Maar er zijn nog enkele andere problemen. Er blijkt ook een probleem met een gebrek aan reagentia voor de klassieke PCR-testen. In dat opzicht roept het ook vragen op dat de regering vooralsnog geen aankoop heeft geplaatst van sneltesten. Drie buurlanden bestelden begin oktober al 16 miljoen stuks. België denkt echter nog na over hoe die te integreren in de teststrategie. Intussen is het duidelijk dat de kleine vertraging van de toename in het aantal besmettingen vooral te wijten is aan een afname van de testcapaciteit

De overheid zoekt met alle middelen naar een manier om de druk op de testcentra te laten afnemen. De instroom verkleinen is de snelste en makkelijkste manier. Daarom is de drempel om een coronatest te mogen afnemen alweer verstrengd. Zelfs asymptomatische personen die een hoog-risicocontact met een besmet persoon hebben gehad, kunnen zich voorlopig niet meer laten testen. Wie niet getest wordt, moet in de plaats van zeven dagen wel tien dagen in quarantaine. Tot nu waren dat er slechts zeven. “Daarna moeten ze nog vier dagen voorzichtig zijn”, verduidelijkt Van Gucht. “Wie dan toch symptomen van corona vertoont, moet zich wel onmiddellijk laten testen.”

Normaal moet het resultaat van een COVID-test na maximaal twee dagen bij de patiënt zijn, maar sommige patiënten moeten nu tot wel vijf dagen wachten. “Het systeem zit aan de limieten, de labo’s kunnen niet meer volgen”, klonk het ook al bij viroloog Steven Van Gucht.

Bij het begin van de eerste golf voerde België zelfs een verbod in op sneltesten

Vorige week dinsdag zijn er 12.051 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. “Dat is het hoogste aantal besmettingen dat is vastgesteld op één dag sinds het begin van de pandemie”, zo deelde Van Gucht maandag op de persconferentie van het Crisiscentrum nog mee: “Ook op woensdag 14 oktober hebben we de kaap van de 10.000 besmettingen overschreden, met 10.932 bevestigde gevallen op één dag.”

Het heeft er dus veel van weg dat de aanpassing van het testbeleid niet alleen is ingegeven door een gebrek aan voldoende capaciteit in de labo’s. Veel erger is dat er opnieuw meldingen opduiken van een gebrek aan reagentia. Om die redenen is in Nijvel en Tubize door de ziekenhuisgroepering Jolimont beslist om tijdelijk geen nieuwe afspraken voor het afnemen van testen meer in te plannen.

Heel wat van onze buurlanden bestelden begin oktober al grote aantallen van de zogenaamde “snelle coronatest”. Die zouden kunnen ingezet worden voor het personeel en de bewoners in woonzorgcentra. Nederland bestelde er meer dan 2 miljoen, Frankrijk 5 miljoen en Duitsland 9 miljoen. België bestelde er helaas nog geen.

Ons land heeft dus nog geen beslissing genomen wat betreft de aanschaf van de zogenaamde sneltesten. Bij het begin van de eerste golf in maart voerde België zelfs een verbod in op die testen. Dit omdat de regering vond dat die onvoldoende betrouwbaar waren. Maar de gevoeligheid en betrouwbaarheid van die tests is intussen sterk verbeterd. Eind maart van dit jaar kreeg toenmalig minister Philippe De Backer nog de opdracht om de testcapaciteit op te schalen. Die bedroeg toen ca. 2000 tests per dag. Vandaag is dat al dertig keer meer, naar schatting zo’n 60.000 per dag. Maar met het toenemend aantal besmettingen en de stijgende vraag naar tests blijkt ook dat onvoldoende te zijn. Een snellere ‘zelf’-test zou dus een oplossing kunnen bieden voor het huidige tekort. 

Vandenbroucke: “Integratie van speekseltesten niet voor komende weken”

Maar dat zal nog niet voor direct zijn. Op RTL-TVI verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) maandag dat “de integratie van speekseltesten in onze teststrategie niet voor de komende weken zal zijn”.

“De overheid heeft nog geen antigen-testen gekocht, dat klopt”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) begin oktober. “Men is de testen nog aan het valideren. Pas als dat afgerond is, kunnen we bepalen in welke omgeving we ze best inzetten. Over die strategie zijn experts in overleg.”
Intussen zijn we al bijna eind oktober en is de aankoopstrategie nog niet bepaald. Dit terwijl onze buurlanden al hun eerste bestellingen hebben geplaatst.  

Op deze manier dreigt ons land dat momenteel al in de kopgroep staat binnen Europa op het vlak van aantal vastgestelde coronabesmettingen opnieuw ‘blind’ te moeten varen. En op het vlak van tests dreigt, net zoals dat al het geval was bij de eerste golf, opnieuw een situatie waar er hoge nood is, maar onvoldoende capaciteit beschikbaar.