Coronabesmettingen teisteren Europa opnieuw volop. Zowel in Duitsland, Frankrijk als in diverse andere Europese landen zijn de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt. In Duitsland is er afgesproken een ​​gedeeltelijke lockdown van vier weken op te leggen. En vanavond kondigde president Emmanuel Macron opnieuw een landelijke lockdown aan. Op die manier proberen de Europese regeringen de snel stijgende golf van besmettingen met het coronavirus, die het continent overspoelen, tegen te gaan. Dat meldt AFP.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekende dat Europa – inclusief Rusland, Turkije, Israël en Centraal-Azië – verantwoordelijk was voor bijna de helft van de 2,8 miljoen nieuwe coronabesmettingen die vorige week wereldwijd zijn gemeld. Het VN-gezondheidsagentschap meldde dat coronavirus gerelateerde sterfgevallen ook in Europa toenemen, met een piek van ongeveer 35% sinds vorige week. Hetzelfde geldt voor ziekenhuisopnames ten gevolge van COVID-19.

“We zitten diep in de tweede golf”, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tegen de pers in Brussel. “Ik denk dat de kerst van dit jaar een andere kerst zal zijn.”

De Europese Unie, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zwitserland en IJsland alleen al waren goed voor 1,1 miljoen coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen, zei ze, “en we verwachten dat dit aantal de komende twee tot drie weken en snel zal blijven stijgen.

Duitsland schakelt maandag over naar ‘gedeeltelijke’ lockdown

Bondskanselier Angela Merkel heeft in Duitsland een akkoord bereikt over een sluiting gedurende vier weken van alle restaurants, bars, bioscopen, theaters en andere vrijetijdsvoorzieningen. Met als doel het aantal besmettingen met het coronavirus tegen terug te dringen.

Restaurants mogen, er net als in ons land, nog steeds afhaalmaaltijden blijven verkopen. Winkels en scholen blijven open.  In Duitsland zijn de voorbije 24 uur 16.774 coronabesmettingen geregistreerd. Dat heeft het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van het gezondheidsinstituut Sciensano, donderdag laten weten. Het gaat opnieuw om een record sinds het begin van de pandemie.

Woensdag nog ging het om een stijging met 14.964 nieuwe coronagevallen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de 16 deelstaten beslisten woensdag tot de invoering van een ‘lockdown light’ in november, in een poging de tweede golf van coronabesmettingen bij onze oosterburen af te remmen.

Duitsland gaat vanaf komende maandag weer deels op slot. De horeca en de cultuurhuizen gaan dicht, en de sociale contacten worden fors ingeperkt. Zo mogen gezinnen elkaar enkel nog treffen als ze met maximum tien zijn en het niet meer dan twee huishoudens betreft.

“Vandaag kunnen we nog zeggen dat ons gezondheidssysteem de uitdaging van vandaag aankan”, zei Merkel. “Maar als het tempo van infecties zo aanhoudt, zullen we binnen enkele weken de grenzen bereiken van wat het gezondheidssysteem aankan.”

Frankrijk kondigt nationale lockdown af

In Frankrijk zijn intussen al meer dan de helft van de intensive care-afdelingen van het ingenomen door COVID-19-patiënten. Franse militaire en commerciële vliegtuigen vervoeren er ernstig zieke coronapatiënten naar andere regio’s. Met de ziekenhuizen die vol raken hebben ook de Franse artsen de regering opgeroepen een ​​nieuwe landelijke lockdown op te leggen.

President Emmanuel Macron kondigde vanaf vrijdag een tweede nationale lockdown aan. Hij zei wel dat de scholen open zouden blijven. In Frankrijk is dinsdag melding gemaakt van 288 nieuwe coronadoden in ziekenhuizen op één dag. Daarnaast zijn er ook 235 sterfgevallen in verpleeghuizen gemeld de voorbije vier dagen. Beide cijfers waren de grootste stijging sinds mei.

“Frankrijk is overmand door een tweede coronagolf”, zei Macron woensdag tijdens een nationale televisietoespraak. “Niets is belangrijker dan een mensenleven”, voegde hij eraan toe. Hij wees erop dat Frankrijk, in absolute aantallen, met momenteel 40.000-50.000 nieuwe geïdentificeerde besmettingen een van de grootste coronaviruscijfers in Europa telt.

Donderdag volgen meer details van de nieuwe lockdown. In totaal zijn er in Europa meer dan 250.000 sterfgevallen die aan het coronavirus zijn toegeschreven. Dit sinds het begin van de uitbraak, zo blijkt uit een telling van de Johns Hopkins University.

Elders in Europa

België, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië en de Tsjechische Republiek hebben de afgelopen 14 dagen een sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Hoewel het aantal infecties in Duitsland iets lager was, nam het ook daar geleidelijk aan toe.

In Italië sprak de burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala, zich woensdag uit tegen een lockdown in de hoofdstad van Lombardije, het epicentrum van de nieuwe heropleving van Italië.

Von der Leyen, de EU-chef, erkende de groeiende tol die de aanhoudende crisis eist.
“Dit keer hebben we twee vijanden”, zei ze. “Het coronavirus zelf en coronamoeheid, dat is de toenemende vermoeidheid als het gaat om de voorzorgsmaatregelen.”
Von der Leyen hield echter vol dat “dit niet het moment is om te ontspannen”.

In Praag marcheerden demonstranten met horrormaskers woensdag tegen virusbeperkingen. Ondanks dat Tsjechië het Europese record van bijna 1.450 gevallen per 100.000 mensen in de afgelopen twee weken optekende. Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zei dat de dagelijkse toename van het aantal nieuwe infecties dinsdag een recordhoogte van 15.663 bereikte. Dat aantal is meer dan woensdag gemeld is in Duitsland, dat acht keer zoveel inwoners telt. 

De Tsjechische regering heeft haar regelgeving aangescherpt. Ze stelde een landelijke avondklok in tussen 21.00 uur. en 6 uur die woensdag begon. Eerder is al het vrije verkeer beperkt, en zijn winkels, scholen en restaurants gesloten. , stelde het dragen van gezichtsmaskers binnen en buiten verplicht en verbood sportwedstrijden, maar het aantal besmettingen is blijven stijgen.