Het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra is de afgelopen dagen fors toegenomen. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op dit moment zijn er 1.347 bewoners vermoedelijk besmet met het virus, afgelopen vrijdag waren dat er nog maar 893. Dat meldt BELGA.

Viroloog Steven Van Gucht benadrukte afgelopen vrijdag nog dat de woonzorgcentra in ons land goed standhouden. Maar sinds vrijdag is het aantal vermoedelijke besmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra toegenomen met 51 procent. Van de 1.347 gevallen, zijn er 828 bevestigde besmettingen en 519 vermoedelijke. Bij de bevestigde gevallen gaat het zelfs om een stijging van 58 procent sinds vrijdag.

Ook bij het personeel in de woonzorgcentra loopt het aantal besmettingen op. Op maandag 19 oktober waren 1.175 gevallen, waarvan 746 bevestigde en 429 vermoedelijke besmettingen. Vrijdag lag dat aantal nog op 887 (519 bevestigd en 368 vermoedelijk). Ook dat is een stijging met 32,4 procent.

Sinds afgelopen vrijdag zijn er in de Vlaamse woonzorgcentra drie bevestigde coronaoverlijdens genoteerd en twee vermoedelijke. Afgelopen vrijdag was dat nog maar één overlijden. Ook tijdens de eerste golf was gebleken dat de woonzorgcentra soms een broeihaard van coronabesmettingen vormden.