Sinds geruime tijd dient u als u op café en restaurant ging uw contactgegevens te registreren. Dit is nodig om het contactonderzoek bij besmetting door corona te vergemakkelijken. Maar volgens de krant Het Nieuwsblad, blijkt nu dat in de maanden september en oktober die lijsten nauwelijks 25 keer zijn opgevraagd. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag in het Vlaams Parlement. 

Dat gebeurde in totaal in 15 cafés en in 10 restaurants. Ook cijfers van het interfederaal comité Testing en Tracing die de krant kon inkijken, tonen dezelfde trend.

Tot eind september zijn er ook amper clusters gedetecteerd, opgevolgd en in kaart gebracht. Er waren er 119 in Vlaanderen, 9 in Wallonië en 2 in de Duitstalige Gemeenschap. Daaruit blijken belangrijke regionale verschillen. Voor Brussel konden er geen gegevens gevonden worden.

Wanneer men de locatie analyseert waar men besmettingen met corona oploopt, blijkt ook dat die gedetecteerde clusters zich vooral in de woonzorgcentra (39), op het werk (37) of op school (29) bevinden. Daarnaast ook bij jeugdbewegingen (16), sportclubs (8). Cafés (5) en restaurants (1) zouden pas daarna volgen.

Diverse experts hebben in het verleden al kritiek gegeven over de wijze waarop het contactonderzoek gebeurt. Zo is in augustus zelfs professor Jan De Maeseneer, op aangeven van het kabinet van minister Wouter Beke, uit de Vlaamse adviesraad verwijderd, nadat hij de “gebrekkige uitrol van de contactopsporing” een politiek probleem had genoemd.