Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat ook kinderen een bron van besmetting door corona kunnen zijn. Ook al zijn veel experts het er over eens dat kinderen zelf minder snel ziek worden, en als ze het worden, ze minder felle symptomen vertonen, toch zijn ze even besmettelijk als een volwassene.  “Kinderen zijn zeker een besmettingsbron,” zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Hij waarschuwt dan ook dat vooral grootouders zich daar moeten van bewust zijn. Dat meldt HLN.

Van Gucht ziet niet meteen een bedreiging voor jonge ouders. Bij grootouders is een besemtting met corona gevaarlijker: “Ik kan me voorstellen dat een fitte zeventiger die zich in de fleur van zijn tweede leven bevindt, beslist om nu toch een paar maanden voorzichtiger om te gaan met zijn kleinkinderen. Een mondmasker dragen – maar dan een goed chirurgisch mondmasker, dat ook jezelf beschermt – is zeker geen slecht idee. Kinderen een mondmasker laten dragen is geen goed idee, die zetten dat toch fout op.”

Anderzijds heeft de viroloog ook begrip dat mensen die in de laatste maanden van hun leven zijn dat ze die toch met de kleinkinderen zo intens mogelijk willen beleven en bewust een risico nemen.

Van Gucht vindt niet dat we kinderen moeten isoleren, door school of jeugdbeweging te verbieden. “Voor het welzijn van de kinderen zijn die intense contacten nog van veel groter belang dan voor volwassenen. Dat is iets wat we hun niet mogen en ook niet willen ontnemen”, besluit hij.