Wie geen symptomen van corona vertoont maar wel een hoogrisicocontact had, wordt voorlopig niet meer getest. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanavond gemeld in VTM Nieuws.

De nieuwe maatregel moet de druk in de testcentra verlagen want daar kan men voorlopig niet volgen. Wie niet getest wordt, moet wel verplicht in afzondering voor minstens tien dagen. “En na die tien dagen moeten ze nog vier dagen voorzichtig zijn”, zegt Van Gucht. “Wie toch nog symptomen vertoont, moet zich dan onmiddellijk laten testen. Er moest iets gebeuren want het systeem zit aan zijn limieten.”

Van Gucht roept ook op om zo veel mogelijk contacten te vermijden. Hij verwacht dat de eerste vaccinaties tegen het virus in het voorjaar zullen gebeuren. “Als alles goed gaat, worden die vaccinatiecampagnes tussen maart en juni opgestart”, zegt hij. “Het vaccin zal niet plots alles goed maken en de genomen maatregelen gaan we niet zomaar laten vallen. Maar de zomer van volgend jaar zal wel makkelijker worden. Alleen moeten we eerst de winter door. Dit is een moeilijke periode en we gaan moeten doorbijten.”