Volgens Marc Noppen (CEO, UZ Brussel) beseffen beleidsmakers de ernst van de situatie met corona niet. Er is opnieuw sensibilisering nodig. Hij waarschuwt dat de ziekenhuizen in en rond Brussel stilaan vollopen. In het UZ Brussel is de volledige COVID-19 capaciteit al volledig verzadigd. Dat meldt VRT NWS.

Omdat er veel COVID-patiënten op Intensieve Zorg liggen, moet men in het UZ dag per dag kijken of zware ingrepen van niet-COVID-patiënten wel kunnen doorgaan. Het UZ van Brussel moet al patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in hun netwerk. 

De cijfers baren Noppen grote zorgen. Hij wijst erop dat het coronavirus nog steeds dezelfde zware gevolgen heeft als tijdens de eerste golf:  “Ik heb het gevoel dat dat nog niet doorgedrongen is in de maatschappij en bij de beleidsmakers.”

Noppen dringt aan dat de overheden opnieuw inzetten op brede sensibilisering: “Ik begrijp dat mensen coronamoe zijn en telkens dezelfde boodschap krijgen. Maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen niet goed beseffen wat er aan het gebeuren is. We merken dat ook bij de patiënten: er is echt nog plaats voor informatie en sensibilisering.” 

3004 positieve COVID-19-testen: “hoogste cijfer sinds corona uitbrak in België”

Voorbije week zijn woensdag voor de eerste keer meer dan 3.000 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld. Dat is het hoogste cijfer sinds het virus in ons land uitbrak. In de week van 17 en 23 september zijn gemiddeld 1.528 besmettingen per dag geregistreerd. Het aantal besmettingen met corona blijft dus flink toenemen.

Ook de daggemiddelden in de periode van 24 tot 30 september zijn met 20% gestegen in vergelijking met de week voordien. Het aantal ziekenhuisopnames gaat ook in stijgende lijn. Dagelijks gemiddelde bedraagt nu 71 opnames per dag.

Op dit moment liggen er 818 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Iets meer dan  twee op tien van die patiënten heeft intensieve zorg nodig. Tussen 10 en 23 september lagen er 626 mensen in het ziekenhuis, van wie 120 in de intensieve zorgen. De verhouding van het aantal patiënten met intensieve zorg blijft stabiel op 20%.  

Voorlopig ligt in de voorbije periode het gemiddeld aantal overlijdens op omstreeks 8 mensen per dag. Gemiddeld stierven tussen 17 en 23 september stierven er 4,1 mensen per dag. Het gemiddeld aantal overlijdens verdubbelde dan weer op twee weken tijd.