De ‘Equality and Human Rights Commision’ van het VK bracht vandaag haar langverwacht rapport uit over de vele klachten van antisemitisme in de interne werking van Labour, de Britse socialistische partij. De commissie oordeelt dat de partij meerdere bepalingen van de wet heeft geschonden.

Zo werd vastgesteld dat de toenmalige leider van Labour, Jeremy Corbyn, zijn politieke invloed heeft aangewend om onrechtmatig tussen te komen in 23 klachten over het antisemitisme binnen de partij. De zwaarste veroordeling betreft twee daden van regelrechte intimidatie van mensen die klaagden over de Jodenhaat binnen Labour.

De commissie heeft het over “een cultuur die, in het beste geval, niet genoeg deed om antisemitisme te vermijden en die, in het slechtste geval, dat zelfs leek te accepteren”

“Dag van de schande”

Jeremy Corbyn heeft al gezegd dat hij de tekst van het rapport niet aanvaardt. De huidige voorzitter van de partij, Keir Starmer, ziet het anders. Hij spreekt over een “dag van de schande” voor zijn partij en heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Joodse Gemeenschap. Labour heeft vandaag Jeremy Corbyn geschorst als lid van de partij.

Labour heeft tot 10 december om een actieplan uit te werken tegen de Jodenhaat binnen de partij. Doet ze dat niet, dan kan de partij door een rechtbank veroordeeld worden.

Jeremy Corbyn heeft ook in Vlaanderen aanhangers, zoals Eric Le Bruyn, van de linkervleugel van de SP.A. Lode Vanoost, voormalig parlementslid van Groen, schreef eerder dit jaar een artikel waarin hij SP.A, Groen en PVDA opriep een voorbeeld te nemen aan de voormalige leider van Labour en waarin hij hem verdedigde tegen de klachten van antisemitisme.