In een interview met de krant De Morgen geeft CD&V-voorzitter Joachim Coens toe dat “we het regeerakkoord niet tot in de puntjes hebben onderhandeld”. Maar dat was volgens hem ook niet mogelijk, gezien de tijdsdruk voor de onderhandelaars. De CD&V-voorzitter erkent dat hij zelf lange tijd vragen had bij een ‘Vivaldi’-regering, maar “door de politieke versnippering kun je niet anders”, is zijn besluit. Coens vindt dat de kiezer vorig jaar “massaal tegen de bestaande politieke orde gestemd heeft”, maar is er van overtuigd dat zijn partij “door goed te besturen kiezers zal terugwinnen in 2024.”

Over de rol van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is hij eerlijk “Hij (Bouchez, nvdr) heeft CD&V op sommige momenten fel gebruuskeerd. Toen hij zei dat CD&V de versoepeling van de abortuswetgeving moest slikken of de onderhandelingstafel moest verlaten, onder andere. Dat was niet erg loyaal.”

Gevraagd naar zijn voorkeur voor paars-geel die plots omsloeg naar paars-groen zegt hij dat hij “nog altijd vindt dat de grootste partijen langs weerskanten van de taalgrens eerst een kans moeten krijgen om een regering te vormen”. Anderzijds als dat na 15 maanden niet lukt dan moet je dat durven erkennen.

In tegenstelling tot wat men in liberale kringen zegt, wil Coens de mislukking van paars-geel niet enkel aan De Wever toeschrijven: “Finaal bleek het onmogelijk om een deal te maken met socialisten, Vlaams-nationalisten en liberalen. Dat was een Bermudadriehoek.”

Geen onnodige conflicten zoeken binnen Vlaamse Regering

De CD&V-voorzitter zegt ook dat zowel zijn partij als de N-VA en de Open Vld het Vlaams regeerakkoord willen blijven uitvoeren in een goede verstandhouding. “We willen geen onnodige conflicten zoeken,” benadrukt hij nog.

Coens geeft aan best tevreden te zijn met de departementen die hij heeft binnengehaald. 
Met Financiën, Binnenlandse Zaken en Asiel & Migratie, die hij de kerntaken van de overheid noemt, meent hij dat die zijn partij een sterke positie in de regering zullen opleveren.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden noemt hij “een toptalent” dat samen met Sammy Mahdi en Vincent Van Peteghem producten zijn uit de eigen jongerenafdeling. Annelies Verlinden, afkomstig uit Schoten moet het Antwerpse boegbeeld voor de toekomst vormen. 

Wat betreft het Arco-dossier zegt Coens dat die zaak, na afloop van diverse lopende procedures, wellicht opnieuw op het bord van de regering zal belanden, “maar vandaag is dit niet aan de orde”. Ook herhaalt Coens dat zijn partij voldoende garanties kreeg rond abortus en een nieuwe staatshervorming. 

Joachim Coens: “De sterkste schouders moeten een bijdrage leveren, aan de middenklasse gaan we niet raken”

Over de vermogenswinstbelasting bevestigt hij wat ook reeds door vice-premier Van Quickenborne in De Afspraak op Vrijdag is gezegd. Dat is een opdracht voor minister van Financiën Van Peteghem (CD&V).  “Het startpunt is duidelijk: de sterkste schouders – de top 1 procent van de rijken – moeten een bijdrage leveren. Aan de middenklasse gaan we niet raken.” Over hoe die ‘rijken’-taks er precies zal uitzien is voorlopig niks bekend.

Gevraagd of Coens wel zo zeker is dat die taks er ook effectief komt, zegt hij te vertrouwen op de coalitiepartners: “Ik ben de eerste om toe te geven dat de vorming van deze regering een raar proces is geweest. Het heeft veel te lang aangesleept, en daarna moest het plots snel gaan. Daardoor hebben we het regeerakkoord niet tot in de puntjes onderhandeld, zoals op Vlaams niveau.”

Coens bevestigt dat de regering het minimumpensioen wil optrekken naar 1500 euro netto per maand. Maar dat nettobedrag zal wellicht niet voor 2024 lukken. 

“Een blinde ziet dat ons land niet goed meer functioneert”

Over de kernuitstap zegt hij dat ze die willen respecteren: “Maar als volgend jaar blijkt dat we zonder elektriciteit gaan vallen, dan moeten we wel een oplossing zoeken.”

Over de staatshervorming blijkt dat art 195 zal worden opengesteld. Voorts wil Coens “binnen de meerderheid een blauwdruk maken voor een nieuw België, zonder taboes en samen met een reeks experts”. Wie die experts dan precies zijn en wat hun rol precies is blijft onduidelijk.

“In 2030 is België 200 jaar oud. Een blinde ziet dat ons land niet goed meer functioneert”, besluit Coens. Regionale bevoegdheden terug federaliseren is voor CD&V niet aan de orde verzekert Coens. “Wat wel kan, is de slagkracht van de federale overheid vergroten.”

Volgens de CD&V-voorzitter zitten “heel weinig Vlamingen effectief te wachten op de splitsing van het land”, maar zijn ze vooral “onzeker over hun toekomst”