De Chinese president Xi Jinping zei afgelopen vrijdag dat hij niet bang was voor oorlog. Hij zal niet toestaan dat de soevereiniteit van China, de veiligheid en de ontwikkeling van het land in gevaar gebracht worden. Dat zei de communistische leider tijdens een speech op de 70-jarige herdenking van de Chinese interferentie in de Koreaanse oorlog.

“Laat het geweten zijn dat het volk van China georganiseerd is en er niet met ons te sollen valt. Elke actie van unilateralisme of monopolie of eender welke vorm van pesterijen zal eindigen in een doodlopend straatje,” zei hij volgens al Jazeera. Hij verwees met zijn uitspraak niet meteen naar een bepaald land zoals de Verenigde Staten.  

Hij zei wel dat “70 jaar geleden de imperialistische indringers gevuurd hebben voor de deur van een nieuw China.” “Het Chinese volk begreep dat je de taal van de agressor moest spreken, een oorlog gevochten met een grote kracht om vrede en veiligheid door overwinning te verzekeren.” Daarmee refereert hij wel aan de Amerikanen.