De Canadese eerste minister Justin Trudeau hield vrijdag een betoog voor de vrijheid van meningsuiting, maar stelde tegelijkertijd dat deze “niet zonder grenzen” is. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

Tijdens een persconferentie kreeg Trudeau een vraag over het recht om karikaturen van de profeet Mohammed te maken, zoals Charlie Hebdo. Daarop antwoordde de premier dat “we de vrijheid van meningsuiting altijd zullen verdedigen”“Maar de vrijheid van meningsuiting is niet zonder grenzen”, voegde hij daaraan toe. “We zijn het aan onszelf verplicht om met respect voor elkaar te handelen en diegenen met wie we een planeet en maatschappij delen niet arbitrair of onnodig te kwetsen.”

In tegenstelling tot de Franse president Emmanuel Macron pleit Trudeau voor een “voorzichtig” gebruik van de vrije meningsuiting. “We moeten ons bewust zijn van de impact van onze woorden en daden op anderen, meer bepaald de gemeenschappen en bevolkingsgroepen die nog steeds heel wat discriminatie ervaren”, aldus de Canadese premier.

Extremistische aanslagen

Trudeau veroordeelde de “vreselijke” extremistische aanslagen in Frankrijk. Het Canadese parlement hield donderdag een moment van stilte voor de slachtoffers van de aanslag in de basiliek van Nice. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.

Macron verdedigde tijdens een eerbetoon aan Samuel Paty het recht om cartoons te publiceren. Dit deed heel wat stof opwaaien in het Midden-Oosten. De Franse leerkracht werd onthoofd nadat hij cartoons van Mohammed toonde in een les over vrije meningsuiting.