Het overlegcomité van de verschillende regeringen heeft beslist dat de cafés en restaurants opnieuw een maand de deuren moeten sluiten. Vanaf middernacht tot 5 uur ‘s ochtends is het ook verboden om de woning te verlaten. En er komt ook een verbod op kerstmarkten. De maatregelen gaan maandag in.

Het overlegcomité is klaar met een reeks nieuwe maatregelen om de coronapandemie in te dijken. De meest opvallende maatregel is een nieuwe sluiting van de horeca. De maatregel geldt voor een maand en zal na twee weken een eerste keer geëvalueerd worden. De Vlaamse regering was niet van plan de horeca te sluiten maar volgens ingewijden was het vooral Frank Vandenbroucke (sp.a) die voorstander was van de drastische maatregel. “Maar er komt wel een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen”, meldde premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie. Restaurants mogen wel nog afhaalmaaltijden verkopen, maar slechts tot 22 uur.

Naast de sluiting van de cafés en restaurants werd nog een opmerkelijke maatregel opgelegd: de nachtklok. Vanaf maandag is het verboden om tussen middernacht en 5 uur de woning te verlaten. Alleen noodzakelijke verplaatsingen, zoals naar je werk rijden, zijn dan nog toegestaan.

Knuffelcontacten beperkt

Het overlegcomité besliste ook om nauwe contacten, of knuffelcontacten, te beperken tot één persoon. En thuis mogen nog maximum 4 mensen per maand worden ontvangen, mits respect voor de veiligheidsmaatregelen. Telewerken wordt de regel, tenminste in de functies waar het mogelijk is.

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur maar vanaf 20 uur al geldt een verbod op de verkoop van alcohol.

Evenementen tot 200 personen zijn nog altijd mogelijk, maar kerstmarkten of winterbeurzen worden verboden.

“Sommige mensen zullen deze maatregelen onrechtvaardig noemen”, zegt De Croo. “Maar het virus is nu eenmaal onrechtvaardig. Het virus raakt iedereen, maar dan vooral de zwaksten. De komende weken gaan heel moeilijk worden. Wat hier gevraagd wordt, is absoluut niet gemakkelijk. Maar als we erger willen voorkomen, dan moeten we nu actie nemen.”

Horeca voelt zich ‘jojo van de samenleving’

Horeca Vlaanderen is niet opgetogen met de drastische maatregelen. “Dit komt onwaarschijnlijk hard aan”, zei voorzitter Matthias De Caluwé in VTM Nieuws. “Wij voelen ons de jojo van de samenleving. We hadden in Vlaanderen de bevestiging dat er amper besmettingen zijn ontstaan in de horeca. Ik hoop dat de politici die deze beslissing genomen hebben, goed weten waar ze mee bezig zijn.”

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Ik laat graag een opmerking over op de inhoud van dit artikel. Ik waardeer het dat ik dat kan doen op deze nieuwssite. Maar wat is de zin er van? Na maanden lezer te zijn heb ik toevallig ontdekt dat ik opmerkingen kan plaatsen. Ik ben niet alleen. Geplaatste opmerkingen zijn zeer schaars. Laat staan reacties op deze opmerkingen.
    Ik besef goed dat geplaatste opmerkingen opgevolgd dienen te worden. Dat vergt extra inspanningen. Toch wil ik er voor pleiten om de mogelijkheid daartoe wat meer in de verf te zetten.

    mvg

    Hugo Vanerps.