Jean-Luc Gala, hoogleraar infectieziekten en diensthoofd in het Saint-Lucziekenhuis in Brussel, vindt Vlaamse corona-experts paniekzaaiers. “We reageren overdreven. De toestand is minder erg dan men doet uitschijnen. De horeca sluiten is bullshit”, aldus Gala in La Capitale. 

Vanwege het stijgend aantal besmettingen werden vorige week vrijdag strengere maatregelen aangekondigd. “Strengere maatregelen zijn nergens voor nodig”, zei Jean-Luc Gala amper twee weken geleden nog. Ook vandaag staat hij nog achter die uitspraak. 

“We reageren overdreven. De toestand is minder erg dan men doet uitschijnen. De horeca sluiten is bullshit”, zo zegt de professor onomwonden. Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en Erika Vlieghe vindt hij dan ook paniekzaaiers, die geen rationele maar emotionele beslissingen nemen. “De sluiting van Horeca is niet gebaseerd op wetenschappelijke gegevens”, zo verduidelijkt hij.

Hij pleit dan ook voor een andere, meer gerichte aanpak met minder strenge maatregelen. “We weten dat het virus meer circuleert onder jongeren, studenten en in bepaalde gemeenschappen. In de gegevens van Sciensano is de leeftijdsgroep met het hoogste aantal bevestigde gevallen 20-29 jaar oud. Studenten zijn de mensen met het meeste sociale contact. Ze vinden het moeilijk om zich te houden aan dwangmaatregelen die hen niet zijn uitgelegd. Laten we een moreel contract met ze sluiten, zodat ze de ouderen niet besmetten.”