Georges-Louis Bouchez blijft onder vuur liggen binen zijn partij. “Tegen het einde van het weekend zullen er koppen rollen”, aldus een liberale bron. De hoogspanning bij de Franstalige liberalen evolueert naar een hoogtepunt. Volgens sommigen is zelfs het ontslag van Bouchez niet uitgesloten. Dat meldt BELGA. De spanningen bij de Franstalige liberale partij MR leken zaterdag alvast nog toe te nemen. Verschillende MR-mandatarissen zijn boos op voorzitter Georges-Louis Bouchez. Dit naar aanleiding van de manier waarop donderdag de ‘ministeriële casting’ is gebeurd.

Sommige federale verkozenen hebben dat zaterdag ook openlijk voor de camera’s aangegeven. “Tegen het einde van het weekend zullen er koppen rollen”, zou een goed geïnformeerde bron hebben laten doorschemeren.

Oorzaak van de spanningen is terug te brengen tot de aankondiging donderdagochtend van de ministeriële MR-herschikking via sociale media. Vooral de stoelendans met Denis Ducarme en Waals minister Valérie De Bue in de hoofdrollen heeft sporen nagelaten. Wat initieel leek op een goed uitgekiend plan, veranderde al snel in een fiasco die als een boemerang in het gezicht van Bouchez lijkt te zijn ontploft. 

De ‘wissel’ die Bouchez wou doorvoeren en die de kop van De Bue als minister zou kosten, bleek wettelijk onmogelijk. Als gevolg van een decreet dat in mei 2019 unaniem werd goedgekeurd door het Waals Parlement, dat voorziet in een vertegenwoordiging van minstens 30 procent vrouwen – of mannen – in de Waalse regering.

Waalse en Federale MR-mandatarissen plaatsen foto op social media: “Wij zijn meer dan een quotum”

Ook de menselijke kant van de zaak, of eerder de ‘onmenselijke’ kant stoot veel MR-mandatarissen tegen de borst. Valérie De Bue – die volgens MR-bronnen pas enkele tientallen minuten voor de tweet van de MR-voorzitter te horen kreeg dat ze zou vervangen worden door Denis Ducarme, was die balans man-vrouw niet meer in evenwicht.

De MR-voorzitter moest donderdagmiddag dan ook noodgedwongen op zijn stappen terugkeren en Valérie De Bue kon haar plaats in de Waalse regering behouden.

“Wij zijn meer dan een quotum”, herinnerden de regionale MR-verkozenen door op sociale media een groepsfoto te plaatsen, onder meer ook door Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting.

In de marge van de vertrouwensstemming in de regering door de Kamer staken verschillende volksvertegenwoordigers voor de camera hun afkeuring niet onder stoelen of banken. “Er was een gebrek aan overweging en respect voor bepaalde mandatarissen”, verklaarde Daniel Bacquelaine, voorzitter van de Luikse MR-federatie, op de RTBF. “Een autocratisch bestuur van de partij is niet mogelijk. De partij moet weer op gang gebracht worden.”

Achter de schermen vinden discussies plaats over het lot van Bouchez

“Soms handelt hij sneller dan hij denkt, het is een beetje het voorrecht van de jeugd”, onderstreepte kamerfractieleider Benoît Piedboeuf. “Is dit een definitief probleem of niet? We zullen het bespreken”, zei hij aan RTL-TVi.

Achter de schermen vinden er wel degelijk ernstige discussies plaats over het lot van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Ook exit-scenario’s rond zijn afzetting circuleren intern, bevestigde Belga.

Zaterdagavond plaatsten ook de federale MR-verkozenen op hun beurt op sociale netwerken een gelijkaardige foto. Ook ex-premier Sophie Wilmès (nu minister van Buitenlandse Zaken) deed dat. “Ook op federaal niveau zijn vrouwen veel meer dan een quotum”, was de boodschap van Florence Reuter op haar Instagram-account.

Sindsdien kalft de steun van veel MR-mandatarissen voor Georges-Louis Bouchez af met het uur. Bouchez is in november nochtans met een meerderheid van 62 procent van de stemmen tot voorzitter verkozen.

De MR-voorzitter zelf hield zich redelijk gedeisd, bleef erg stil en stelde zich tevreden met het retweeten van steunbetuigingen voor hem. “Hij had niet in zijn eentje bedacht om Valérie De Bue uit de Waalse regering te halen”, zegt een liberale bron. “Hij wist dat het geen makkelijke moment zou worden”, voegde een ander eraan toe.

Aan de krant Sudpresse zou Bouchez zaterdag alvast een boodschap hebben bevestigd: “Ik zal niet aftreden”. Afwachten nu of Bouchez er in zal slagen de interne crisis onder controle te krijgen. Duidelijk is wel dat zijn machtspositie binnen de partij door het incident een zware knauw heeft gekregen.