Georges-Louis Bouchez blijft voorzitter van MR. Hij zal in een videoboodschap wel zijn excuses moeten aanbieden en wordt onder toezicht geplaatst van andere kopstukken. Dat meldt Belga

Georges-Louis Bouchez heeft zich de voorbije weken en maanden niet bepaald populair gemaakt. Hij kwam niet alleen bij andere partijen, maar ook binnen zijn eigen partij zwaar onder vuur te liggen. Volgens ingewijden zouden verschillende kopstukken om zijn ontslag gevraagd hebben.

Maandag stond een partijbureau van MR op het programma, en er werd gespeculeerd dat er maandag over een ontslag gestemd zou worden. Maar zo ver komt het niet.

Geen ontslag, wel excuses en onder toezicht

De voorbije twee dagen is er veel overleg geweest bij MR over de positie van Bouchez, en de conclusie is dat de partij Bouchez eigenlijk niet kan ontslaan. Daarover staat immers niets in de statuten van de Franstalige liberalen, klinkt het. Bouchez gaf eerder zelf al aan dat zelf opstappen geen optie is, en dus blijft hij gewoon aan als voorzitter.

Wel zal Bouchez in een videoboodschap mea culpa moeten slaan en zijn excuses moeten aanbieden. Daarnaast zal hij onder curatele geplaatst worden. Dat houdt in dat Bouchez omkaderd en onder toezicht geplaatst zal worden van andere MR-kopstukken. Het gaat bijvoorbeeld om Sophie Wilmès, Waals viceminister-president Willy Borsus en Pierre-Yves Jeholet, minister-president van de Franstalige gemeenschap.

Maandag zal op het partijbureau gestemd worden over deze tussenoplossing. Veel kopstukken wilden het ontslag van Bouchez, maar zouden zich nu toch neerleggen bij deze constructie. “Het ziet er naar uit dat er een meerderheid voor te vinden is”, aldus een goedgeplaatste bron.