De Britse premier Boris Johnson kondigde vandaag aan dat zijn land klaar is voor een “no-deal” Brexit. Hij zei dat tijdens een persconferentie.  De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zullen volgende week nog wel worden voortgezet, ondanks de verklaringen van Johnson dat een handelsdeal nu onwaarschijnlijk is.

De Britse premier zei dat het Verenigd Koninkrijk klaar is de interne markt en de douane-unie van het EU-blok te verlaten zonder een nieuwe overeenkomst. Johnson zei dat de EU nog steeds “onze wetgevende vrijheid wil controleren op een manier die totaal onaanvaardbaar is voor een onafhankelijk land”.

“Aangezien er ons nog slechts tien weken resten tot het einde van de overgangsperiode op 1 januari 2021, moet ik een inschatting maken van de uitkomst. En we moeten ons daar allemaal op voorbereiden.”

“Aangezien de laatste maanden geweigerd is op ernstige wijze te onderhandelen, en aangezien dat deze top er blijkbaar op uit is om een ‘Canada’-deal onmogelijk te maken, heb ik besloten dat we ons moeten voorbereiden op 1 januari. Met afspraken zoals bijvoorbeeld die met Australië. Gebaseerd op de eenvoudige principes van wereldwijde vrijhandel.”

Boris Johnson: “Na 45 jaar zijn ze niet bereid om ons land dezelfde voorwaarden aan te bieden als Canada”

“En we zullen daar in slagen. Want we wisten allemaal dat 1 januari een verandering zou betekenen, onafgezien van de relatie die we hebben. Het is dus tijd dat onze ondernemingen zich voorbereiden.”

“Het is ook duidelijk dat, ondanks 45 jaar lidmaatschap, zij niet bereid zijn, behalve als er nog een fundamentele wijziging in de aanpak zou komen, om ons land de zelfde voorwaarden aan te bieden als Canada.” 

Johnson verwijt de EU vooral dat het de afgelopen maanden weigerde “ernstig te onderhandelen”. Toch laat hij de deur nog wel op een kier voor verdere gesprekken. Hij zei immers dat hij steeds bereid zou zijn om te luisteren naar de EU “als men zou terugkomen” met “een fundamentele verandering van aanpak.” 

Vorige maand stelde de Britse leider zelf 15 oktober als deadline voor een akkoord met de EU. Hij zei voorts dat het geen zin zou hebben om de gesprekken na deze week voort te zetten zonder adequate vooruitgang. Afwachten dus hoe de EU hierop zal reageren.