Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) staat naar eigen zeggen open voor het idee om Mohammed-cartoons te tonen in inburgeringscursussen. Dat zei hij in het programma ‘7 vragen’ van journaliste Hannelore Simoens. 

Vorige week werd de Franse geschiedenisleerkracht Samuel Paty onthoofd door een moslimextremist omdat hij Mohammed-cartoons had getoond aan zijn leerlingen in het kader van een les over de vrijheid van meningsuiting. Het bracht in Frankrijk, en met uitbreiding in de rest van Europa, opnieuw een debat op gang over de vrijheid van meningsuiting en religie. 

Vandaag was minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers te gast bij VTM-journaliste Hannelore Simoens voor haar programma ‘7 vragen’. Somers kreeg daarbij ook één vraag omtrent Mohammed-cartoons, waarover iemand vroeg of dergelijke cartoons in inburgeringscursussen worden getoond om immigranten te laten kennismaken met de vrijheid van meningsuiting.

Die inburgeringscursussen worden momenteel nog uitgeschreven, maar Somers staat zeker open voor het idee. Het tonen van Mohammed-cartoons aan immigranten moet “absoluut” kunnen. “Voor mij is dat zelfs een logisch onderdeel van uitleggen wat het recht op vrije meningsuiting betekent, want anders zitten we op een heel abstract niveau daarover te praten”

“Ik vind het een plausibel idee dat je in zulke cursussen aan mensen laat zien dat je in onze samenleving dingen kan zeggen die jou misschien kwetsen, die jij misschien heel confronterend vindt, maar dat dit kan in een samenleving waar het recht op vrije meningsuiting geldt. Dat kunnen cartoons zijn van Mohammed, maar ook het verhaal over de Holocaust.”