Volgens Amerikaans ‘Director of National Intelligence’ John Ratcliffe maken de onthullingen over presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter “geen deel uit van een Russische desinformatiecampagne”, in tegenstelling tot wat verschillende van Democratische politici beweren. “Er zijn geen inlichtingen om dit te ondersteunen. Het is simpelweg niet waar”, aldus Ratcliffe. Het verhaal wordt tot op heden genegeerd door de meeste Amerikaanse media.

De meeste Amerikaanse media, met uitzondering van rechtse media als Fox News en Breitbart, negeren tot op de dag van vandaag de explosieve onthullingen van The New York Post. De krant wist de inhoud van een laptop van Hunter Biden – zoon van de Democratische presidentskandidaat – te bemachtigen. Uit de inhoud blijkt onder meer dat Joe Biden op aandringen van zijn zoon wel degelijk een ontmoeting had met een topman van het Oekraïense energiebedrijf Birisma, iets wat Biden in het verleden ontkende. Andere e-mails insinueren zelfverrijking van Biden, waarbij Hunter als tussenpersoon optrad.

Democraten beweren dat Russen achter de Biden-mails zitten

Naast de mediastilte traden ook techreuzen Twitter en Facebook op om de circulatie van het verhaal tegen te gaan. Zo werd de Twitter-account van The New York Post tot op heden geblokkeerd. De authenticiteit van de e-mails werd evenwel niet in twijfel getrokken door de Biden-campagne. Ondertussen beweren verschillende andere Democraten – zonder bewijs – dat het om een ‘Russische desinformatiecampagne’ gaat.

Meer dan 50 voormalige medewerkers van de inlichtingendiensten hebben intussen een brief ondertekend waarin zij beweren dat de e-mails “alle klassieke kenmerken van een Russische desinformatieoperatie hebben”.

“Het is gewoonweg niet waar”

Volgens Adam Schiff, voorzitter van de Commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zijn de e-mails onderdeel van een lastercampagne “van het Kremlin”. Onzin, zegt ‘Director of National Intelligence’ John Ratcliffe. De ‘Director of National Intelligence’ is het Amerikaanse regeringslid dat bevoegd is voor de verschillende inlichtingendiensten.

“Het is grappig dat sommige mensen die het meest klagen over inlichtingen die gepolitiseerd worden, degenen zijn die de inlichtingen politiseren”, zei Ratcliffe op Fox News. “Jammer genoeg is het Adam Schiff die zei dat de inlichtingendiensten geloven dat de laptop van Hunter Biden en de e-mails daarop deel uitmaken van een Russische desinformatiecampagne.”

“Laat me duidelijk zijn: de inlichtingendiensten geloven dat niet omdat er geen inlichtingen zijn die dat ondersteunen. En we hebben geen informatie gedeeld met Adam Schiff, of enig ander lid van het Congres”, aldus Ratcliffe. Volgens hem is het Rusland-verhaal “gewoonweg niet waar”. “Hunter Biden’s laptop maakt geen deel uit van een Russische desinformatiecampagne. De e-mails maken geen deel uit van een Russische desinformatiecampagne”, klinkt het.