Ons land gaat niet in beroep tegen de veroordeling van enkele weken geleden over het niet opvangen van asielzoekers. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land moeten asielzoekers online een afspraak maken voor hun asielaanvraag, om lange wachtrijen aan de loketten te vermijden. Maar daardoor werden asielzoekers bij aankomst in ons land niet meteen opgevangen, wat volgens internationaal recht wel verplicht is. De Belgische staat werd daarom begin oktober veroordeeld.

Niet in beroep 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken laten weten dat ons land niet in beroep zal gaan tegen die veroordeling. “Er is geen grond om in beroep te gaan tegen deze uitspraak en een dergelijk beroep zou daarbij niet schorsend zijn. Ik zal me dan ook schikken naar de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel”, zei Mahdi.

Dat betekent dat ons land nu toch asielzoekers meteen zal moeten opvangen, in plaats van ze eerst online een afspraak te laten maken. Mahdi laten weten dat hij “mogelijke pistes onderzoekt om hierop een antwoord te bieden zonder de veiligheid van het personeel, de tolken en de verzoekers om internationale bescherming in het gevaar te brengen”.