Om het vertrouwen in de democratie en de politiek te herstellen moet het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang doorbroken worden, dat zegt de Vlaamsgezinde politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in een interview met Knack.

In een dubbelgesprek met Knack laten politicologen Bart Maddens (KU Leuven) en Dave Sinardet (VUB) hun licht schijnen over de politieke actualiteit. De twee professoren hebben het onder meer over de nieuwe paars-groene regering-De Croo, het gebrek aan een Vlaamse meerderheid in die regering en het wantrouwen in de politiek en de democratie.

“Niets tast de geloofwaardigheid van de politiek zo aan als het cordon sanitaire”

Om het vertrouwen in de democratie te herstellen moet het cordon sanitaire volgens Maddens doorbroken worden. Zo vindt hij dat de N-VA en het Vlaams Belang een coalitie moeten vormen indien ze in 2024 een meerderheid behalen, “of op zijn minst ernstige onderhandelingen moeten opstarten”.

“We zullen dan wel zien of het VB bereid is afstand te nemen van de problematische punten in zijn programma”, zegt de politicoloog. “Alleen al vanuit democratisch perspectief zou het een hele goede zaak zijn als het cordon eindelijk doorbroken wordt. We hadden het […] over de geloofwaardigheid van de politiek: niets tast die geloofwaardigheid zo veel aan als het cordon sanitaire. Dat zorgt voor een enorm ressentiment dat invreet in de samenleving. Een hele groep kiezers heeft het gevoel dat ze worden genegeerd. Wat paars-groene peptalk zal daar niets aan veranderen.”

“Dat fundamentalisme rond het cordon is gevaarlijker voor de democratie dan het VB zelf”, besluit Maddens.

“Waarom moet CD&V per se in deze regering zitten?”

Maddens hekelt ook het gebrek aan een Vlaamse meerderheid in de regering-De Croo. Hij snapt naar eigen zeggen ook niet waarom de christendemocratische CD&V “per se in deze regering moest zitten”.

“Paars-Groen had zonder die partij kunnen starten, en dat was een veel coherenter project geweest”, aldus Maddens. “‘Go for it’, had ik willen zeggen, bewijs maar eens dat België nog werkt. Nu vindt de regering enerzijds dat een Vlaamse minderheid geen probleem is, maar mag anderzijds het verschil niet te groot zijn en dus moest de CD&V erbij.”