In een nieuw Nederlands boek over de strijd tegen drugs vertelt ook Antwerps burgemeester Bart De Wever over zijn ‘War on Drugs’. Hij zegt daar ook in dat hij de optie van legalisatie open laat, beweert DeMorgen. De Wever ontkent dit op Twitter: In weerwil van wat DeMorgen beweert: ik ben tegen iedere legalisering van drugs. Punt aan de lijn, no pun intended.”

Drugsgeweld is in Antwerpen niet onbekend. Door de aanwezigheid van de haven gaan er tonnen aan cocaïne rond in de stad. In 2019 werd 62 ton onderschept door de douane. Maar naar schatting zou dit slechts het topje van de ijsberg zijn. De afgelopen jaren wordt ook het drugsgeweld steeds groter. Rivaliserende clans terroriseren elkaar met automatische wapens en granaten. Als reactie startte vorige maand ‘Operatie Nachtwacht’.

Maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) lijkt niet hoopvol volgens DeMorgen. In het nieuwe boek van Jan Tromp en Pieter Tops, ‘Nederland, Drugsland’, vertelt De Wever over de problematiek in Antwerpen: “Zolang ik hier zit zal ik ermee bezig zijn. En wie mij zal opvolgen zal er ook mee bezig zijn. Ik heb al lang door dat ik mezelf iets heb aangedaan door te zeggen: ik ga mij dat drugsprobleem aantrekken.”

(Lees verder onder de tweet)

DeMorgen beweert vervolgens dat Bart De Wever de optie open laat om drugs te legaliseren. “Opmerkelijk: De Wever verkent in het boek ook de piste open om de strijd te staken en drugs uit de illegale sfeer te halen. Tot nu toe was dat voor de burgemeester nooit echt een alternatief”, schrijft de krant. De Wever reageert op Twitter: “In weerwil van wat DeMorgen beweert: ik ben tegen iedere legalisering van drugs. Punt aan de lijn, no pun intended.”