“Er zijn twee democratieën en België is geen democratie meer.” Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met het Franstalige magazine Wilfried, dat deze maand uitpakt met een Nederlandstalige editie.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verwijst naar een eerdere uitspraak in De Zevende Dag, waarin hij zei dat “België geen democratie is”. “Dat is mijn nieuw opzet: ik wil iedereen, in gesprekken en intellectuele debatten, doen inzien dat dat een feit is, een evidentie”, zegt hij in Wilfried.

“Er zijn twee democratieën en België is geen democratie meer”

“België lijkt weliswaar op een democratie, en is vormelijk nog een democratie, maar in de echte betekenis van het Griekse woord ‘demos’, de soevereiniteit van het volk, zijn we geen democratie meer”, zegt De Wever. 

“Je hebt immers een volk nodig”, zegt de burgemeester van Antwerpen. “Je moet definiëren wie het volk is. En het is helaas niet meer mogelijk om te zeggen dat er nog een Belgisch volk is dat samenvalt met een democratie. Dat verdedigen is intellectuele waanzin. Dus, mijn nieuwe these is: ‘Er zijn twee democratieën en België is geen democratie meer.'”