De Armeense overheid beschuldigt Azerbeidzjan er opnieuw van dat het land islamterroristen inzet. Dat meldt het Russische persagentschap RIA. Eerder bevestigde de Syrische president Bashar al-Assad ook al dat Turkije Syriëstrijders zou overvliegen naar Azerbeidzjan om aan het front te vechten. Erdogan ontkent dit echter.

Azerbeidzjan zou naar verluidt zelfs bases hebben gebouwd voor de terroristen in de bezette gebieden van Nagorno-Karabach. “Na meerdere radio-inlichtingen en analyses van onderschepte telefoongesprekken kunnen we concluderen dat enkele gebieden, waar wegens tactische doeleinden voorlopig geen Armeense strijdeenheden zich bevinden, bezet worden door terroristische groeperingen. Hun activiteit destabiliseert de regio,” klinkt het.

Van lokaal conflict tot internationale crisis

De Russische Federatie trok eerder ook al aan de alarmbel. Het Kremlin vreest namelijk dat terroristen het conflict kunnen gebruiken om via Azerbeidzjan de grens naar Rusland over te steken. Het feit dat de Syrische president al waarschuwde dat er Syriëstrijders actief waren in Nagorno-Karabach en de Armeense regering nu nog eens beweert dat er terroristen actief zijn, bevestigt dat dit wel degelijk mogelijk zou zijn.

De Franse president, Emmanuel Macron, wees ook eerder al met zijn vinger naar Turkije en Azerbeidzjan. Volgens hem zouden extremistische gewapende milities uit Syrië en Turkije naar Azerbeidzjan getrokken zijn met Turkse hulp. Ook de bronnen van RIA bevestigen dit.

Turkije beweert dan weer dat er leden van de PKK, de Koerdische communistische partij, zouden strijden voor Armenië. Turkije ziet de PKK als terreurorganisatie. Zo escaleert de situatie in Nagorno-Karabach verder. Een lokaal conflict is al snel uitgegroeid tot een internationale, diplomatieke crisis.

Nieuwe Armeense genocide?

De grootste angst van de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach is een nieuwe Armeense Genocide. Turkije, toen nog het Ottomaanse Rijk, zou tussen 1 en 1,5 miljoen Armenen om het leven hebben gebracht tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Nu Azerbeidzjan, samen met de Turken en extremistische islamterroristen, een gebied bedreigt waarin voornamelijk Armeense christenen wonen, is de angst zeer groot dat dit opnieuw zou kunnen gebeuren.

1 REACTIE