Armenië en Azerbeidzjan zijn momenteel in een staat van oorlog. Het conflict begon eind september toen Azerbeidzjaanse en Armeense troepen in de regio Nagorno-Karabach op elkaar begonnen te schieten. Er zijn al verschillende doden en gewonden gevallen. Het conflict liep al snel verder uit de hand. Zo zou Turkije wapens leveren aan Azerbeidzjan. Er zouden Turkse drones gespot zijn die werden ingezet door het Azerbeidzjaanse leger. Daarnaast beweerde men dat er Syriëstrijders actief zouden zijn in het gebied. De Syrische president Bashar al-Assad bevestigt dat nu en haalt stevig uit naar Turkije. Volgens Damascus is Erdogan namelijk de belangrijkste oorzaak van het conflict. Dat meldt onder andere al Jazeera. Volgens SCEPTR-journalist Jakob Kürüm zouden langs Armeense zijde al zeker 300 doden gevallen zijn en gaat het geweld verder “op hoog niveau.”

Tijdens een interview met het Russische nieuwsagentschap RIA uitte Assad zware beschuldigingen tegen Erdogan. Hij noemt de Turkse leider zelfs “de belangrijkste oorzaak van het conflict in Nagorno-Karabach” omdat Turkije de Azerbeidzjanen steunt. Daarnaast bevestigt hij ook dat er Syriëstrijders actief zouden zijn in het gebied. Die Syriëstrijders zouden naar verluidt overgevlogen zijn met de hulp van Turkije. Zowel Turkije als Azerbeidzjan ontkennen dit.

Ook Rusland maakt zich zorgen over de situatie. Enerzijds hebben de Russen en Armenen een defensieverdrag gesloten, waardoor het conflict zou kunnen uit de hand lopen. Als Turkije blijft interfereren in het conflict en zelfs verder zou gaan dan enkel wapens leveren, bestaat de mogelijkheid dat Rusland de Armenen direct moet helpen als ze een beroep doen op dit verdrag. Anderzijds vreest het Kremlin dat strijders en terroristen de situatie in Nagorno-Karabach zullen gebruiken om de Russische grens over te steken. Dat vertelde Sergei Naryshkin volgens het persagentschap Interfax. Hij is het hoofd van de SVR, de buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Rusland.

2 REACTIES