Uit informatie van het Nederlands ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat afgelopen jaar 264 keer medisch onderzoek nodig was om de leeftijd van een asielzoeker te achterhalen. Ook hier in België ondervond men al dat 75% van de asielzoekers die beweren minderjarig te zijn, eigenlijk meerderjarig blijken te zijn. Het is geen uitzondering dat vele mannen die asiel aanvragen, liegen over hun leeftijd. Ze hopen zo meer kans te maken. De twijfel is vaak zo groot dat medisch onderzoek nodig is.

Op 25 september pleegde een ’18-jarige’ Pakistaan een aanslag op twee personen bij het oude kantoor van Charlie Hebdo. Later bleek dat de man al 25 jaar oud is. Hij is destijds in 2018 Frankrijk binnengekomen door zich voor te doen als 16-jarige. De terrorist is helemaal geen uitzondering. Vele asielzoekers liegen over hun leeftijd om zo meer kans te maken op een verblijfsvergunning. In Nederland voerden ze afgelopen jaar 264 medische testen uit om de ware leeftijd van de asielzoekers te achterhalen.

Topje van de ijsberg

Volgens betrokkenen is dit nog maar het topje van de ijsberg. Een voormalig COA-medewerker (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) getuigt in de Telegraaf. “Wij hadden een Marokkaanse jongen die vertelde zestien en tweeling te zijn, terwijl zijn broer, die een paar weken eerder in Nederland was aangekomen, had gezegd 22 te zijn”, vertelt hij. “Voor de instanties was de kous af toen hij vertelde dat hij zich tweeling voelde.”

Asielzoekers liegen niet enkel over hun leeftijd, maar in sommige gevallen zelfs over hun geaardheid. Uit interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijkt dat honderden Oegandezen onterecht een verblijfsvergunning kregen nadat ze beweerden homoseksueel te zijn. Homoseksualiteit is in Oeganda namelijk nog steeds strafbaar. De asielzoekers zouden een cursus gekregen hebben in Amsterdam over hoe men best de IND (Immigratie- en naturalisatiedienst) kon overtuigen dat ze homoseksueel waren.

3 REACTIES