Een groep horecabazen uit Antwerpen stapt naar de Raad van State en naar de burgerlijke rechtbank om de verplichte sluiting aan te vechten. Zij vrezen massale faillissementen in hun sector en zijn van oordeel dat de oorzaak van de vele coronabesmettingen in de horeca ligt.

De horecaondernemers vragen bij de Raad van State de schorsing van het ministerieel besluit van 18 oktober dat de sluiting oplegt. Bij de burgerlijke rechtbank spannen ze een kortgeding aan vanwege ‘grondwettelijke schending van het recht op vrij ondernemerschap’. De ondernemers stellen dat de regering het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet zal stoppen door de horeca te sluiten, wel integendeel. “We erkennen de pandemieproblematiek en nemen die ernstig”, meldt Wim Van der Borght van hospitality groep Shrimp Tempura aan Belga. “Maar door het sluiten van de horeca gaat de regering de problemen niet oplossen. Mensen gaan nu thuis afspreken om elkaar te ontmoeten en samen te eten, in slechter georganiseerde omstandigheden. Dat terwijl de restaurants zich tot nu toe voorbeeldig aan het horeca-coronaprotocol hebben gehouden en geen of weinig besmettingen veroorzaakt hebben.”

Volgens de ondernemers is er ook geen wetenschappelijke studie die aantoont dat horecalocaties besmettingshaarden zouden zijn. In Vlaanderen geeft slechts 5,7 procent van de besmette personen aan dat ze het virus opliepen in een horecazaak.