In een eerste publiek optreden heeft minister Annelies Verlinden verklaard dat wat haar betreft de “staatshervorming in beide richtingen” kan. Ze zei dat in een gesprek in ‘De Ochtend’ op Radio 1, zo schrijft de Gazet Van Antwerpen. Het standpunt van de minister sluit aan bij een minder bekend standpunt van de CD&V-jongeren rond dat thema.

Verlinden, pas aangeduid door CD&V-voorzitter Joachim Coens als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen, was zaterdag te gast bij De ochtend op Radio 1, voor haar allereerste uitgebreide interview als minister. Daar liet ze zich ontvallen dat een staatshervorming voor haar in beide richtingen kan plaatsvinden. Ze benadrukte wel dat haar partij vooral meer bevoegdheden bij de regio’s wil leggen.

“Het is geen geheim dat het voor mijn partij geen voorkeur is om te herfederaliseren. Dat is een duidelijk partijstandpunt, maar er mogen geen taboes zijn. Het is ook maar respectvol om dat breed democratisch debat aan te gaan met open vizier en te luisteren naar alle standpunten.”

Standpunt Verlinden herfederaliseren sluit aan bij visie CD&V jongeren

Minder breed bekend, maar politiek relevant, is wel dat voor CD&V-jongeren het herfederaliseren als standpunt al heel lang geen taboe meer is. Dat bevestigde CD&V-jongeren voorzitter Kevin Maas onlangs nog in een geprek met onze redactie. Al beklemtoonde hij toen wel dat jong CD&V niet meteen de focus wilde leggen op dat standpunt. De gevoeligheid tegenover de Vlaamse vleugel is genoegzaam bekend.

“Wij staan op zich als Jong CD&V wel voor subsidiariteit. Mocht het dus zijn dat een bepaald niveau beter is om een bepaalde bevoegdheid te organiseren zijn we daar ook voorstander van. Herfederaliseren is één van de standpunten van Jong CD&V. Nu is dat niet direct iets dat we erg in de kijker stellen, omdat we sterk gericht zijn op Vlaanderen.” 

Verlinden stak ook de hand uit naar N-VA om mee te werken aan een staatshervorming vanuit de oppositie. “Voor hen is dat een gevoelig thema, maar ook voor ons. Met homogene bevoegdheidspakketten kun je een daadkrachtig beleid voeren. Maar dat debat kan alleen lukken zonder voorafnames”, zei de minister.

Over Arco: “Ongepast om daar nu in regeerakkoord bijzondere afspraken over te maken”

Ook over het voor CD&V bijzonder gevoelige thema Arco kwam even aan bod: “We leven in een rechtsstaat, er zijn procedures aanhangig en de rechtbanken zullen daar in alle onafhankelijkheid eerst oordelen. Daarom is het ongepast om daar nu al in een regeerakkoord bijzondere afspraken over te maken”, zei Verlinden daarover.

Ze vertolkte daarmee hetzelfde geluid dat de CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten vrijdag tijdens het debat over de federale regeerverklaring al had ingenomen in de Kamer. Verherstraeten verklaarde dat de regering pas een standpunt zou innemen “eens de gerechtelijke procedures rond het dossier achter de rug zijn”.