Amy Coney Barrett is acht dagen voor de presidentsverkiezingen benoemd als opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Zij is de derde opperrechter die onder president Donald Trump (Rep.) benoemd werd. De hoogste rechtbank van de Verenigde Staten heeft nu een stevige conservatieve meerderheid.

De Amerikaanse Senaat, waar Republikeinen een meerderheid hebben, bevestigde maandag de benoeming van Amy Coney Barrett. 52 senatoren stemden voor, 48 stemden tegen. Onder de tegenstemmers bevonden zich alle Democraten, twee onafhankelijken en één Republikein.

Barrett derde opperrechter die onder Trump benoemd wordt

Barrett volgt de in september overleden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg op. Door de benoeming van Barrett heeft rechts een stevige meerderheid in het Hooggerechtshof: zes conservatieven tegenover drie progressieven.

De 48-jarige moeder van zeven werd feestelijk onthaald in het Witte Huis, waar ze de eed aflegde. “De familie Barrett heeft de Amerikaanse harten veroverd. Het is toepasselijk dat de opperrechter Barrett de plaats van een ware pionier voor vrouwen, opperrechter Ruth Bader Ginsburg, vult”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) tijdens de ceremonie.

Barrett is de derde opperrechter die onder Trump benoemd werd. Ze maakte in het verleden een glansrijke academische carrière en staat bekend als devoot katholiek. Waarschijnlijk kan ze vandaag al aan de slag.

In haar toespraak beloofde ze onafhankelijk te zullen optreden. “De eed die ik vanavond plechtig heb afgelegd, betekent dat ik het werk zonder angst of gunst zal doen en het onafhankelijk van de politieke takken en van mijn eigen voorkeuren zal doen”, zei Barrett.