Het Amerikaanse ministerie van Justitie en elf Amerikaanse staten zijn een mededingingszaak tegen Google begonnen. De techreus wordt ervan beschuldigd zijn monopolie te misbruiken om rivalen af te weren. Het gaat om de grootste rechtszaak van zijn soort in twintig jaar tijd.

Google wordt ervan beschuldigd zijn monopoliepositie te misbruiken en de wet te overtreden door rivalen te benadelen in zijn zoek- en advertentiefuncties. Republikeins senator Josh Hawley beschuldigt Google van “illegale praktijken”. Hij noemde de rechtszaak “de belangrijkste mededingingszaak in een generatie”. The New York Times noemt het de “meest agressieve rechtszaak” tegen techbedrijven in decennia.

Techreuzen zoals Google onder vuur in de VS

De 11 staten die zich aansloten bij de rechtszaak hebben allen Republikeinse procureurs – een politieke benoeming in de Verenigde Staten. Andere staten, waaronder Texas en Colorado, werken aan hun eigen rechtszaken tegen Google.

Naast zorgen over monopolievorming spelen mogelijk ook politieke motieven mee. Zo beschuldigen de Republikeinen Google en andere internetgiganten ervan conservatieven te censureren. Er zijn echter ook tal van Democraten die rechtszaak zullen toejuichen. Kritiek op de monopoliepositie van de techreuzen loopt immers over de Amerikaanse partijgrenzen heen.

Naast Google lijken ook de drie andere grote technologiebedrijven – Apple, Amazon en Facebook – zich in de nabije toekomst aan gelijkaardige rechtszaken te kunnen verwachten. Sinds 2019 loopt er een mededingingsonderzoek naar de ‘Grote Vier’.