De 16-jarige jongeman van buitenlandse origine die enkele dagen geleden een jongen in elkaar sloeg en van de trap gooide in het station van Kortrijk, is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat vernam onze redactie. 

Dinsdag werden videobeelden van de feiten via Facebook verspreid door Vlaams Belang-parlementslid Wouter Vermeersch. Daarin is te zien hoe een tienerjongen nietsvermoedend staat te bellen en een allochtone jongen hem schijnbaar zonder aanleiding van de trap gooit. Terwijl slaat en schopt hij hem.

De politie startte een onderzoek en kon aan de hand van camerabeelden de dader identificeren. Het blijkt te gaan om een 16-jarige jongeman van buitenlandse origine. Hij werd opgepakt, verhoord en voorgeleid bij de jeugdrechter, maar werd inmiddels ook alweer vrijgelaten. Dat vernam onze redactie. De jongeman kreeg wel enkele voorwaarden opgelegd die gekoppeld werden aan zijn vrijlating. Om welke voorwaarden het gaat, is niet duidelijk. 

Wouter Vermeersch reageert ontgoocheld, maar benadrukt dankbaar te zijn voor het goede optreden van de politie. “We willen in de eerste plaats de Kortrijkse politie bedanken om op onze vraag zo snel een onderzoek te starten”, aldus Vermeersch aan SCEPTR. “Binnen enkele uren werd de dader geïdentificeerd en opgepakt, dat is een goede zaak. Wat we echter vreesden, was natuurlijk dat de dader snel weer op vrije voeten zou zijn. Dat wordt nu door het parket bevestigd.”

Vlaams Belang bekijkt of ze de straffen voor slagen en verwondingen bij jongeren kunnen verstrengen, zegt Vermeersch. “Vlaams Belang vraagt strenge straffen. Het parket laat weten dat plaatsing in een gesloten instelling niet kan voor slagen en verwondingen. Wij gaan nu met de collega’s in het Vlaams parlement bekijken of we de regelgeving daaromtrent kunnen aanpassen.”