Een 43-jarige Algerijn heeft een gevangenisstraf van 28 jaar gekregen voor een terroristische aanslag die hij in 2017 pleegde in Parijs. Dat meldt persagentschap ANP. “Dit is voor Syrië”, riep hij, terwijl hij een agent aanviel met een hamer. 

In 2014 kwam de toe 37-jarige Farid Ikken na een tussenstop in Zweden vanuit zijn herkomstland Algerije naar Frankrijk. Hij was toen al een aanhanger van terreurgroep Islamitische Staat en werd geïnspireerd door eerdere aanslagen in Frankrijk, zoals die op Charlie Hebdo en in Parijs. 

Twee jaar later besloot Farid Ikken zelf toe te slaan in Parijs. Naar eigen zeggen deed hij dat uit wraak omdat Frankrijk deelnam aan de luchtaanvallen op bolwerken van Islamitische Staat in Syrië en Irak. In juni 2017 viel hij daarom in de buurt van de Notre Dame een agent aan met een hamer. “Dit is voor Syrië”, schreeuwde hij onder meer. De agent slaagde er net op tijd in zijn wapen te grijpen en de terrorist neer te schieten.

Vandaag vond het proces plaats van de man. In de rechtbank beweerde hij dat hij met zijn aanslag niemand wilde doden, maar alleen “symbolisch geweld” wilde plegen als wraak voor de luchtaanvallen in Syrië. Op die manier wilde hij iets doen voor zijn moslimbroeders, zo zei hij nog. 

De aanklager eiste de maximumstraf van 28 jaar voor de terrorist, en de rechtbank besloot daarin mee te gaan.