Restaurants die afhaalmaaltijden te koop aanbieden mogen hun klanten geen fles wijn van de hand doen. Volgens het ministerieel besluit mogen de restauranthouders alleen alcoholvrije drankjes verkopen. “Het lijkt wel alsof ze de horeca niets meer gunnen.”

Cafés en restaurants zijn sinds maandag dicht door de strengere coronamaatregelen. Cafébazen vallen daardoor zonder werk maar restauranthouders kunnen via het aanbieden van afhaalmaaltijden toch nog een bron van inkomsten aanboren. Alleen moeten ze zich dan ook beperken tot de maaltijden zelf. Een fles wijn hoort daar volgens het ministerieel besluit niet bij. “Oneerlijke concurrentie”, meent woordvoerster Kaatje Lucas van Horeca Vlaanderen. “In een supermarkt kan je op hetzelfde moment wel een diepvriespizza en een fles wijn kopen terwijl voor de horeca een verbod geldt op de verkoop van diezelfde fles.”

Horeca Vlaanderen heeft nu een lijst opgesteld met extra vragen. Die lijst wordt overgemaakt aan de FOD Binnenlandse Zaken. “Er zijn nog heel wat onduidelijkheden waar we graag een concreet antwoord op krijgen”, vervolgt Kaatje Lucas. “Het verbod op de verkoop van wijn is daar maar eentje van. Maar intussen vragen we de horecamensen wel om geen alcohol te verkopen. We moeten ons houden aan de regels.”