Acht gewezen ministers van de vorige federale regering zullen tot twee persoonlijke medewerkers krijgen. Alle ex-ministers hebben daar recht op omdat ze een ‘bijkomende werklast’ dragen. Acht van hen zullen ook gebruik maken van deze regeling. Dit onzinnige gebruik kost de belastingbetaler omzeggens een miljoen euro”, reageert Vlaams Belang politica Barbara Pas boos.

Iedere gewezen minister krijgt de mogelijkheid om in zijn daaropvolgende legislatuur twee extra persoonlijke medewerkers aan te nemen. Acht ministers zullen dit ook weldegelijk doen. Dit kost ongeveer 115.000 euro per jaar, per minister. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) moest zich hier deze ochtend voor verantwoorden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Vele vinden het systeem verouderd en een vorm van profitariaat. Het extra personeel kan namelijk op ieder vlak worden ingezet. Zo gebruikten enkele gewezen ministers sommige medewerkers als chauffeur of zelfs als huishoudhulp.

Het systeem opdoeken lijkt momenteel nog niet aan de orde. Terwijl dit in Vlaanderen al sinds 2016 is afgeschaft. Barbara Pas (Vlaams Belang) vindt het niet kunnen dat een ‘oubollig’ systeem als dit nog wordt gebruikt. De federale regering van premier Alexander De Croo wou naar eigen zeggen van de politieke vernieuwing een prioriteit maken”, klinkt het. “Ondertussen is helaas al veelvuldig gebleken dat dit een loze belofte was.”