“Grondrechten die je prijsgeeft, krijg je zelden nog terug”. Met deze woorden stappen jurist Jan De Groote (31) en wetenschapsfilosofe Karin Verelst (55) naar de Raad van State. De twee academici zullen de avondklok aanvechten. “Wij beseffen heel goed dat maatregelen om het virus te stoppen dringend en nodig zijn. Maar graag wel met respect voor de grondwet”, zegt Verelst.

Twee academici van de VUB trekken naar de Raad van State om de avondklok aan te vechten die momenteel in ons land van kracht is. Volgens De Groote en Verelst is deze strijdig met de grondwet. “De avondklok is in feite veel beperkender dan de lockdown”, klinkt het bij jurist Jan De Groote. “Toen mocht je nog naar buiten, weliswaar niet in grote groep, maar je kon zélf beslissen hoe je je dag indeelde. Wilde je om 1 uur ’s nachts de hond uitlaten? Dan kon dat. Nu is dat uitgesloten. De overheid bepaalt momenteel eigenlijk hoe jij je leven inricht. Dat hoort niet zo in een democratische samenleving.”

 
“Een samenscholingsverbod bereikt hetzelfde en is wel wettig”, gaat hij verder. Het is een beperking van uw vrijheid, geen vrijheidsberoving. Dat is een wezenlijk verschil. Het eerste is grondwettelijk, het tweede niet. Ook wetenschapsfilosofe Karin Verelst maakt zich zorgen over de invoering van de avondklok. En wilt daarnaast wel benadrukken dat ze geen ‘virusontkenner’ is. “Wij beseffen heel goed dat maatregelen om het virus te stoppen dringend en nodig zijn”, zegt ze. “Maar graag wel met respect voor de grondwet. Een avondklok, dat laat onze grondwet simpelweg niet toe. Wij kunnen in België niet de noodtoestand uitroepen, zoals in Frankrijk. Artikel 187, onthoud dat goed, stelt dat de grondwet noch geheel, noch ten dele kan worden geschorst.”
 
Het is niet de eerste keer dat er een klacht wordt aangespannen bij de Raad van State tegen de avondklok. In augustus werd het ook al een aantal keer geprobeerd tegen de avondklok die toen gold in de provincie Antwerpen.