De aardbeving die vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos en de Turkse Westkust nabij Izmir trof, heeft nu al aan 19 mensen het leven gekost. In Turkije, dat het zwaarst onder de schok te lijden had, lieten 17 personen het leven en raakten zo’n 763 anderen gewond. In Griekenland stierven 2 tieners en vielen 9 gewonden. Dat meldt BELGA.

Reddingswerkers zijn intussen met man en macht op zoek naar overlevenden tussen het puin.De aardbeving deed zich voor om 15.01 uur (13.01 Belgische tijd) op een diepte van 16,5 kilometer in het district Seferihisar in Izmir. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS spreekt van een kracht van 7.0.

Izmir zit op een actieve breuklijn. Er was in 1999 nog een dodelijke aardbeving in de buurt van Istanboel, waarbij toen meer dan 17.000 doden vielen in de grotere omgeving van de stad.