Vrijdagmiddag vond een  zware aardbeving plaats, met kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlakbij het Griekse eiland Samos. Op zo’n 17 kilometer van de Turkse kust en op 16km diepte. Bij de beving is alvast heel wat materiële schade en zijn en vielen er wellicht slachtoffers. Enkele grote appartementsgebouwen zijn ingestort. Aan de kuststreek was er ook een vloedgolf ten gevolge van de beving. Die zorgde voor overstromingen in de stad Izmir. Op Samos is ook een kerk ingestort (zie foto). 

De aardbeving was voelbaar langs de volledige kustlijn van Izmir en op de Griekse eilanden Samos, Kreta en zelfs tot in Athene.  

Op diverse beelden op sociale media is te zien dat diverse gebouwen zijn ingestort en dat mensen in paniek rondlopen. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is momenteel niet duidelijk, maar afgaand op de kracht van de aardbeving, dreigt wellicht niet enkel de materiële maar ook de menselijke schade toch bijzonder groot te zijn.

(lees verder onder de tweet)

Armand Vervaeck: “Dit type aardbeving veroorzaakt horizontale beweging en net daardoor is de schade bijzonder groot”

SCEPTR sprak met Armand Vervaeck (67), aardbevingsspecialist: “Ik zag meteen toen de waarschuwing binnenkwam dat dit een zeer erge aardbeving was. Het is gebeurd, ten noorden van de kust van het Griekse eiland Samos. Dat ligt ook vlakbij twee grote Turkse steden. Met name het vakantieoord Küsadasi en Izmir.”

Vervaeck vermoedt dat er naast de materiële schade ongetwijfeld ook heel wat menselijke ellende zou kunnen zijn: “Volgens wat ik momenteel kon zien op één video zijn minstens 8 tot 10 gebouwen ingestort. Dat zijn appartementsgebouwen met verschillende verdiepingen.”

Op het Griekse eiland Samos bevinden zich, naast de Griekse bevolking, momenteel ook enkele duizenden asielzoekers in een kamp.

Wat wellicht ook een zware tol zal betalen is Efeze. Dat is één van de belangrijkste archeologische sites van Europa met een prachtig amfitheater,” meent Vervaeck.

De aardbeving had een bijzondere kracht: “Het type aardbeving dat vandaag plaatsvond veroorzaakt hoofdzakelijk een horizontale beweging, net daarom is de schade die veroorzaakt wordt wellicht extra groot. Alles wat op palen staat en dat beweegt door een sterke laterale beweging geeft een soort ‘pannenkoek’ effect. Dan storten hele gebouwen in elkaar.” 

Mogelijk is een deel van de materiële schade aan gebouwen ook te wijten aan de gebruikte materialen, denkt Vervaeck. “Meer dan waarschijnlijk zijn de gebouwen die nu zijn ingestort niet gebouwd volgens de stringente eisen van de bouwkunde. Ze zijn wellicht ook met inferieure materialen gebouwd. Normaal gezien, zelfs bij aardbevingen van 7,1 als het onder de gebouwen gebeurt blijft dat toch staan.”