De politie is op zoek naar een zwarte man die in juni een 77-jarige vrouw met geweld overviel in haar woning in Antwerpen. Hij werd gefilmd door bewakingsbeelden in de buurt, maar is vooralsnog spoorloos. 

Op 13 juni was de zwarte man meer dan een uur aan het ronddwalen in de buurt van de woning van het 77-jarige slachtoffer, dat die namiddag bezoek had van een vriendin. Nadat zij vertrok, ging de man meteen naar het huis van de bejaarde vrouw. “Niet lang nadat mijn vriendin is vertrokken, wordt er aangebeld. Ik dacht dat ze misschien iets vergeten was. Maar toen ik de deur opende, stond er een grote man van zeker 1m90 voor de deur”, getuigt ze. 

Meteen ging de overvaller gewelddadig te werk. “Veel tijd om na te denken had ik niet, want hij duwde me onmiddellijk tegen de grond. Hij boeide mijn handen en gebaarde dat ik moest opstaan. Dat ging niet, want ik ben al slecht ter been en had bovendien geboeide handen. Toen heeft hij me achteruit getrokken en op een stoeltje in de gang gezet.”

“Heel groot gekarteld mes”

Twee uur lang doorzocht de zwarte man de woning. Af en toe kwam hij naar beneden om te controleren of Liliane (schuilnaam) nog vastgeboeid zat. “Hij had een heel groot, gekarteld mes bij zich waarmee hij me bedreigde. Af en toe liet hij het langs mijn nek glijden als waarschuwing”, vertelt de vrouw. 

Hij vertrekt met een grote tas, een som cash geld, een gsm, een iPad en alle familiejuwelen van Liliane, waaronder een ring van meer dan 100 jaar oud en een horloge van haar overleden man. “Dat is nog het ergste. Geld is maar geld, maar de herinneringen die bij die juwelen horen zijn me zoveel meer waard.”

De dader is vooralsnog spoorloos. Vlak na de overval werd hij wel gefilmd door bewakingscamera’s in de buurt. Die beelden verspreidt de politie nu in VTM-programma Faroek, in de hoop dat iemand informatie heeft over de dader. Het gaat om een zwarte man die geschat wordt begin de 20. Hij droeg op het moment van de feiten een knalgele hoodie en rode pet. Het volledige opsporingsbericht kan u hier herbekijken.