Er vonden al 11 arrestaties plaats met betrekking tot de onthoofding van de Franse leerkracht Samuel Paty. Er is ook geen twijfel over mogelijk dat de aanslag gepland was. De leerlingen zouden de dader, Aboulakh A., zelfs, al dan niet bewust, geholpen hebben. Hij vroeg namelijk het slachtoffer aan te wijzen en dat deden ze. Dat meldt onder andere HLN.

De terrorismespeurders hebben onder tussen al 11 mensen gearresteerd in het onderzoek naar Aboulakh A. De arrestanten zouden naaste familieleden en vrienden zijn, waaronder twee broers en zijn grootouders. Aboulakh was niet gekend bij het gerecht, had een blanco strafblad en stond niet bekend als geradicaliseerd. Hij kwam als minderjarige wel eens in contact met het gerecht wegens vandalisme en geweld. In 2011 kreeg zijn familie het statuut van vluchteling.

Eerst bedreigd door Marokkaanse islamist, daarna onthoofd door Tsjetsjeen

Het slachtoffer, Samuel Paty, was leerkracht geschiedenis en maatschappijleer en werd brutaal vermoord in Conflans-Sainte-Honorne, een voorstadje in Parijs. De dader onthoofde hem zelfs. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de dader neergeschoten.

Voor zijn moord werd hij ook al bedreigd door een vader van één van zijn leerlingen. Die vader werd vergezeld door de Marokkaanse Abdelhakim S. Hij staat wel bekend bij de politie als islamitische militant. Hij kreeg de Franse nationaliteit door een huwelijk. De Franse rechtbank probeerde die nationaliteit al af te nemen, maar dat is niet gelukt. Abdelhakim S. werd ook gearresteerd.

Foto op Twitter van Samuel Paty

De 18-jarige dader, Aboulakh A., zou de aanslag gepleegd hebben omdat Paty cartoons van profeet Mohammed getoond had. Aboulakh plaatste na de aanslag zelfs een foto op Twitter. Hij plaatste daarbij een boodschap aan de Franse president dat hij één van “zijn honden geëxecuteerd heeft” omdat Paty het “aandurfde om Mohammed te kleineren.”

Samuel Paty toonde de cartoons tijdens een les over vrije meningsuiting. Daarbij toonde hij naar verluidt de cartoon van Charlie Hebdo. Die cartoon zorgde in 2015 voor aanslagen. Eerder dit jaar werd de cartoon opnieuw gepubliceerd omdat de rechtszaken van start gaan. Toen werd er al gedreigd met nieuwe aanslagen door Al-Qaeda. Er zijn geen bewijzen dat Aboulakh A. banden heeft met Al-Qaeda. Hij had ook geen banden met de school of leerkracht. Hij heeft online over de les gelezen en plande daarom de aanslag.

Lees ook:

“Ils ne passeront pas”? Ze zijn hier al