Afgelopen zondag vond een referendum plaats in Zwitserland over het al dan niet beperken van vrij verkeer met de Europese Unie. Voorlopige resultaten tonen aan dat het land dit afwijst. Ongeveer 63% stemt tot nu toe tegen het voorstel van de Zwitserse Volkspartij SVP. De SVP wilde met dat referendum een overeenkomst met de EU breken waardoor EU-burgers vrije toegang hadden tot Zwitserland, wat volgens hen leidt tot “ongecontroleerde buitensporige immigratie”. Dat meldt onder andere HLN.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is alvast blij met die resultaten. “Vandaag is een fantastische dag voor de relaties tussen de EU en Zwitserland,” schrijft hij op Twitter. “We verwelkomen de resultaten en kijken ernaar uit om onze nauwe samenwerking verder te zetten. De Zwitserse bevolking heeft gesproken en sturen een duidelijke boodschap de wereld in: samen gaan we een grootse toekomst tegemoet.”