In de Zweedse begroting voor 2021 gaat er meer geld naar buitenlandse hulp dan naar de politie. Het is ook meer geld dan er naar het Zweedse bedrijfsleven en de landbouw samen gaat.

De regering van de sociaaldemocratische premier Stefan Löfven reserveert ongeveer 52 miljard Zweedse kronen – 4,9 miljard euro, of vijf procent van de gehele begroting, voor buitenlandse hulp. Een aantal miljard daarvan is bestemd voor immigratiekosten, de rest – zo’n 46,8 miljard kronen – gaat naar het buitenland.

Zweedse begroting

Daarmee gaat er meer geld uit de begroting naar buitenlandse hulp, dan bijvoorbeeld naar de politie. De Zweedse politie ontvangt zo’n 30,5 miljard kronen – 2,88 miljard euro . Het is ook meer geld dan de landbouw en het bedrijfsleven, respectievelijk 23 miljard en 15 miljard, gezamenlijk ontvangen.

Om de uitgaven te financieren moet de Zweedse regering 67 miljard kronen lenen. Het begrotingstekort zal ongeveer 296 miljard Zweedse kronen bedragen.