De Deense wetenschapper Kim Sneppen denkt dat de Zweden mogelijk een groepsimmuniteit voor het coronavirus hebben verworven en “klaar zijn met de epidemie”. Dat zegt hij in de Deense krant Politiken.

“Er zijn aanwijzingen dat de Zweden een zekere immuniteit voor de ziekte hebben verworven, wat samen met alles wat ze doen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt, genoeg is om de ziekte te beperken”, zegt Kim Sneppen, hoogleraar biocomplexiteit aan het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen, aan de Deense krant Politiken.

“Prijs betaald met sterftecijfer, maar ze zijn nu misschien klaar met de epidemie”

Hoewel Zweden in april, mei en juni een veel hoger sterftecijfer had dan Denemarken, worden er nu dagelijks heel wat minder nieuwe gevallen geregistreerd. “Dat is wat ze hebben betaald. Positief is dat ze nu misschien klaar zijn met de epidemie”, aldus Sneppen.

Volgens Søren Riis Paludan, professor in de biogeneeskunde aan de Universiteit van Aarhus, was de Zweedse aanpak misschien de juiste, hoewel ze “slecht voorbereid waren en hun kwetsbare personen niet konden beschermen”.

Traditioneel wordt aangenomen dat 60 tot 70 procent van de bevolking besmet geraakt moet worden met een virus, alvorens er sprake kan zijn van groepsimmuniteit. Volgens een nieuwe studie van Tom Britton van de Universiteit van Stockholm zou die infectiegraad wel eens een pak lager kunnen liggen, indien de meest sociale en actieve leden van de samenleving als eerst besmet geraken. 

Volgens die studie zou een besmettingsgraad van 43 procent voldoende kunnen zijn. “Slechts 20 procent immuniteit maakt een vrij groot verschil, omdat degenen die besmet waren aan het begin van de epidemie het meest vatbaar waren voor het coronavirus en de meest sociaal actieve”, zegt Britton.

“Te vroeg om conclusies te trekken”

Anderen vinden het dan weer veel te vroeg om nu al conclusies te trekken uit de Zweedse casus. Zo denken sommigen dat er nog steeds een risico bestaat op een nieuwe virusuitbraak in Zweden. “Ik denk niet dat nu al kan worden uitgesloten dat Zweden ook een opflakkering zal hebben zoals in Denemarken”, zegt Allan Randrup Thomsen, professor in de virologie aan de Universiteit van Aarhus.