Zet Georges-Louis Bouchez de ‘Vivaldi’-coalitie buitenspel? Die perceptie is alvast ontstaan na een bewogen dag van regeringsonderhandelingen. In het middelpunt van de belangstelling één man: de MR-voorzitter. Na een opschorting van de gesprekken tussen de zeven ‘Vivaldi’-partijen is zondagavond rond 21.30 uur beslist om maandagmiddag voort te werken. Dat meldt het persagentschap BELGA dat een woordvoerder van de preformateurs citeert.

De onderhandelingen liepen zondagnamiddag muurvast en werden dan ook tijdelijk opgeschort.  Volgens de meeste onderhandelaars gebeurde dat wegens de houding van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De enige die dat dan weer tegensprak was Bouchez zelf. Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) probeerden daarop nog via bilaterale gesprekken het vertrouwen tussen de onderhandelaars te herstellen.

De voorzitters van PS, sp.a, Open Vld, MR, Ecolo, Groen en CD&V zaten sinds 8.30 uur samen nadat ze ook zaterdag tot na 23 uur gewerkt hadden. De klokt tikt voor de preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a). Maandag verwacht koning Filip het duo hen met de naam van een formateur. Het is zo goed als zeker dat dat niet zal gebeuren. 

Verschillende partijen duiden MR-voorzitter Bouchez aan als oorzaak van de problemen. Bouchez had zondag in een interview met Humo gezegd “dat het programma van de Vivaldi-regering rechtser zou zijn dan met de N-VA”. Hij benadrukte ook dat hij Sophie Wilmès als premier ziet en dat zijn PS-collega Paul Magnette niet in de regering kon zetelen.

Onderhandelaars eisen dat premier Wilmès Bouchez komt “bijstaan”

Die uitspraken vielen op een koude steen bij de rest van de onderhandelaars. Georges-Louis Bouchez zou zich ook wispelturig gedragen. Zo zou hij ook terugkomen op eerste afspraken, over het institutionele, het energie- en migratiebeleid. 

De MR-voorzitter zou opnieuw de uitbreiding van de huidige regering-Wilmès op tafel gelegd hebben. De wrevel was bij bepaalde partijvoorzitters zo groot dat zou aangedrongen zijn op een wijziging van de MR-delegatie. Daarbij zou uitdrukkelijk gevraagd zijn dat premier Sophie Wilmès Bouchez zou bijstaan bij een hervatting van de gesprekken. De premier daagde ook effectief op maar uiteindelijk kwam zondagavond geen plenaire vergadering meer.

Maandagmiddag willen de onderhandelaars verder werken, na de bijeenkomst van de partijbureaus.