Zaterdag werd Navid Afkari (27) in Iran geëxecuteerd. De Iraanse worstelheld werd beschuldigd voor moord tijdens een protest tegen de overheid. De man werd toch opgehangen na het wereldwijde protest. Er wordt geloofd dat de overheid hem als een voorbeeld wilde stellen. Afkari stierf zaterdag in de Adelabad-gevangenis in Shiraz.

Vorig jaar werden in Shiraz grote betogingen gehouden tegen de politieke onderdrukking in Iran. Ook Navid Afkari was hier aanwezig. Hij zou hier naar verluidt een man hebben neergestoken. Vorige week bekende hij de feiten ook. Maar aanhangers van Afkari zeggen dat hij gemarteld werd. Afkari werd veroordeeld tot tweemaal doodstraf, zes jaar en zes maanden gevangenis en 74 zweepslagen. Wereldwijd volgde protest tegen de veroordeling. FIFA, The World Players Association en meerdere mensenrechtenorganisaties sloten zich aan bij de beweging.

Ook Amerikaans president Donald Trump liet van zich horen en pleitte voor de vrijlating van de Iranees. “Net gehoord dat Iran een grote en populaire worstelster, de 27-jarige Navid Afkarai, wil executeren wiens enige daad een demonstratie tegen de regering op straat was”, klonk het in een tweet van Trump. “Voor de leiders van Iran zou ik het zeer op prijs stellen als u het leven van deze jongeman zou sparen en hem niet executeert.”

(Lees verder onder de tweet)

“Het volk van Iran, vooral de moedige jeugd, zal niet zwijgen over de woeste executie van deze dappere zoon van Shiraz en zullen solidair zijn met het heroïsche volk van de provincie Fars vanwege zijn onrechtvaardige executie”, zei ook Maryam Rajaviz, verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) in een verklaring. “De executie zal alleen maar brandstof toevoegen aan de vlammen van de Iraanse volksopstand en hun vastberadenheid zal versterken om het klerikale regime omver te werpen en om vrijheid en democratie te vestigen. “