De zeven Vivaldi-partijen hebben een inhoudelijk akkoord bereikt na een marathonvergadering van meer dan 21 uur. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hierna moet de verdeling van de postjes – met name het premierschap – nog uitgeklaard worden. Vanavond moet het akkoord dan voorgelegd worden aan de verschillende partijcongressen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tempert het enthousiasme meteen: “Het einde van de onderhandelingen is alleen tussen de partijvoorzitters.”

De zeven Vivaldi-partijen – CD&V, Open Vld, sp.a, Groen, PS, MR en Ecolo – hebben ruim 21 uur aan een stuk onderhandeld over de begroting. De komende legislatuur zal zo’n 3,3 miljard euro vrijmaken voor investeringen in nieuw beleid, waaronder 2,3 miljard voor sociaal beleid en 1 miljard voor Veiligheid, Justitie en Defensie. Daarnaast is er 1 miljard voorbehouden voor eenmalige investeringen.

Postjes en partijcongressen

Binnen het luik Veiligheid en Justitie wil men werk maken van effectieve strafuitvoering. Men wil het snelrecht toepassen voor dingen als rellen, winkeldiefstal en straatcriminaliteit. 

De verschillende partijen moeten wel nog de postjesverdeling uitklaren. Het akkoord wordt deze avond voorgelegd aan de verschillende partijcongressen. Vooral het CD&V-congres lijkt spannend te worden, aangezien er de laatste weken heel wat interne tegenstand tegen Vivaldi klonk in die partij. 

(Lees verder onder de tweet.)

Bouchez: “Vivaldi nog niet geland”

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakt meteen duidelijk dat de landing nog niet voltooid is. “Nee”, reageert hij op het nieuws dat Vivaldi geland is. “Het einde van de onderhandelingen gebeurt alleen [na overleg] tussen de partijvoorzitters.”