Op 9 augustus 2020 vonden in Wit-Rusland verkiezingen plaats. President Loekasjenko werd opnieuw verkozen tot president, maar de oppositie accepteert die uitslag niet. Al wekenlang komen voorstanders van de oppositie op straat om te protesteren tegen Loekasjenko. Op enkele plekken braken zelfs rellen uit. Oppositiekopstuk Tichanovskaja is gevlucht naar het buitenland, Maria Kolesnikova beweert dat de KGB haar naar Oekraïne probeerde te dwingen en kopstuk Maxim Znak zit nog steeds in de cel. Hij gaat nu in hongerstaking.

Znak is 1 van de 7 leiders van de oppositie. 5 van die leiders zitten of in de cel, of in het buitenland. Znak werd aangehouden omdat hij volgens de politie de nationale veiligheid in gevaar brengt. Eerder zei de Franse president Macron dat hij “alle middelen van de EU wil mobiliseren.” De Russische president Vladimir Poetin reageerde dat de VS en EU zich niet moeten bemoeien met de interne zaken van een sovereign land.

Volgens de advocaat van Znak gaat hij in hongerstaking om “de absurditeit aan te klagen van hoe mensen worden vervolgd omdat ze hun mening uiten.” De VN maakt zich zorgen over de mensenrechten van de gevangenen. Volgens Anaïs Marin zouden meer dan 10.000 manifestanten zijn gearresteerd met overdreven geweld. Er zouden 500 gevallen zijn van marteling, beweert ze. “Ik ben geïnformeerd dat er aantijgingen zouden zijn van verkrachting, elektrocutie en andere vormen van fysieke en psychologische marteling.” De Wit-Russische regering ontkent deze aantijgingen.