Ook Vlaams Belang pleit voor een “volwaardige parlementaire onderzoekscommissie”. Nadat vrijdagochtend in de ‘bijzondere Covid-Commissie’ een gedachtenwisseling met met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het laatste nippertje werd afgelast eist het VB, samen met N-VA, “de opschaling van de commissie naar een een volwaardige onderzoekscommissie die zelf bindende onderzoeksdaden kan instellen”. Toppunt van dit alles. Vrijdagavond verscheen dezelfde Kluge dan weer wél in Terzake op de openbare omroep. 

De WHO speelt een cruciale rol in de wereldwijde aanpak van de coronacrisis. En over de houding van deze organisatie valt dus één en ander uit te klaren. Maar dat ging niet door. Amper één uurtje voor aanvang van de commissie ontvingen de commissieleden van de WHO een mail.  Daaruit bleek dat Europees directeur Hans Kluge niet zou opdagen. Wel wil de organisatie schriftelijk op vragen van commissieleden antwoorden.

Directeur Kluge, die de voorbije weken wel in diverse praatprogramma’s op televisie zat, verkoos dus niet voor de commissie te verschijnen. “Onvoorstelbaar”, klinkt het bij het Vlaams Belang. De partij eist dan ook, net als de N-VA, de invoering van een volwaardige onderzoekscommissie.

Barbara Pas: “Hoog tijd om de verhouding van dit land met WHO te evalueren”

Barbara Pas (VB) betreurt de gang van zaken: “Dat de WHO haar kat stuurt en er geen gevolg aan kan gegeven worden, is exact waarom we een echte onderzoekscommissie nodig hebben”

“Werken met schriftelijke vragen is niet te vergelijken: op die manier kan perfect naast de kwestie geantwoord worden, zonder dat commissieleden hierop kunnen reageren”, schetst fractieleider in de Kamer Barbara Pas de situatie. “Tot veel inzichten gaan we hiermee dus niet komen”.

Ter zitting van de commissie werd als reden voor de afwezigheid van de WHO opgegeven “dat men bij de WHO een rapport aan het schrijven is”. Pas na de verschijning van dat rapport zou men bereid zijn tot een gedachtewisseling. Wanneer dat WHO-rapport klaar zou zijn is niet duidelijk. Daarom meent Vlaams Belang “dat het de hoogste tijd is om de verhouding van dit land met de WHO te evalueren”.

Dominiek Sneppe (VB): “De beleidspartijen hebben er alles aan gedaan om geen parlementaire onderzoekscommissie te installeren”

“Dit was een te verwachten valse start”, vertelt ook Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Gelet op de zeer vele blunders en fouten in hoofde van de verantwoordelijken, hebben de beleidspartijen er alles aan gedaan om geen parlementaire onderzoekscommissie te laten installeren. Maar dit is exact wat we nodig hebben. Een dergelijke commissie heeft in haar onderzoek immers de bevoegdheid van een onderzoeksrechter. Nu zien we de gevolgen… Aangekondigde personen voor cruciale getuigenissen weigeren gewoon te komen, en daar kan geen enkel gevolg aan gegeven worden.”

De voorzitter van de bijzonder commissie Covid, Robby De Caluwé (Open Vld), vond het “jammer”, maar zag voorlopig geen reden om de commissie te hervormen tot een parlementaire onderzoekscommissie.

2 REACTIES

  1. Het VB heeft inderdaad groot gelijk. Na zo een brokkenparcours in de behandeling van de coronacrisis is een parlementaire onderzoekscommissie meer dan nodig. Dit is vanzelfsprekend in een normale parlementaire democratie. Helaas gaat dit niet op voor ons land. Dit lijkt meer en meer op een bananenrepubliek waar een doofpotoperatie moet verhinderen dat de trieste waarheid naar boven komt.