De Verenigde Staten zullen het embargo op de verkoop van ‘niet-dodelijke defensiegoederen’ aan Cyprus gedurende een jaar opheffen. Turkije, dat het noorden van het eiland illegaal bezet, reageert woedend.

Vanaf 1 oktober zal het Amerikaanse wapenembargo tegen Cyprus gedurende een jaar gedeeltelijk opgeheven worden. Het gaat om de verkoop van ‘niet-dodelijke defensiegoederen en defensiediensten’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) informeerde de Cypriotische president Nicos Anastasiades over de beslissing. 

(Lees verder onder de tweet.)

Ankara reageert woedend

Het wapenembargo werd in 1987 door de VS opgelegd in de hoop de hereniging van het eiland te bewerkstelligen. Het noorden van het eiland wordt illegaal bezet door Turkije. Pompeo benadrukte opnieuw de Amerikaanse steun voor “een uitvoerige regeling om het eiland te herenigen”.

Turkije reageerde intussen woedend op het nieuws. “Het vergiftigt het klimaat van vrede en stabiliteit in de regio. […] Turkije zal […] de nodige beslissende tegenmaatregelen nemen om de veiligheid van het Turks-Cypriotische volk te garanderen, in overeenstemming met zijn wettelijke en historische verantwoordelijkheden”, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondertussen loopt de spanning tussen Griekenland – dat een nauwe bondgenoot is van Cyprus – en Turkije in de Middellandse Zee verder op.